Rekommendationer

Vad sager lagen om uppsagning?

Vad säger lagen om uppsägning?

Vid en uppsägning gäller kollektivavtalet där det finns ett sådant och reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS). Innan du blir uppsagd, är arbetsgivaren skyldig att kontakta ditt fackliga ombud på arbetsplatsen eller Unionen för en förhandling . Om det gäller arbetsbrist upprättas en turordningslista.

Vad gäller för visstidsanställningar?

Avtal om allmän visstidsanställning kan träffas för högst två år under en femårsperiod. Därefter övergår anställningen automatiskt i en tillsvidareanställning, d v s anställningen blir då fast. Det är då de aktuella lön- och anställningsvillkoren som permanentas att gälla tillsvidare.

Vad är turordningsreglerna?

Huvudregeln för turordning vid uppsägning Huvudregeln är att en person med längre anställningstid har företräde framför en med kortare anställningstid i samband med uppsägningar – enligt principen ”sist in, först ut”. Vid lika anställningstid blir den som är yngre uppsagd före den som är äldre.

Hur lång uppsägningstid har man enligt lag?

Uppsägningstid. 11 § För både arbetsgivare och arbetstagare gäller en minsta uppsägningstid av en månad. – sex månader, om den sammanlagda anställningstiden är minst tio år. – när arbetstagaren skulle ha återupptagit sitt arbete enligt den anmälan om föräldraledighet som gäller när uppsägningen sker.

Kan visstidsanställning förlängas?

Att din chef vill förlänga din anställning med en (1) månad i taget är inte förbjudet, det föreligger inga hinder för en chef att göra på det sättet. Däremot framgår av 5 § LAS att en visstidsanställning ska övergå till en heltidsanställning när arbetstagaren sammanlagt arbetet på arbetsplatsen i två år.

Vem har förtur till tjänst?

Vad innebär det? Om du jobbat mer än tolv månader under en treårsperiod har du förtur om det uppkommer någon ledig tjänst som du har kvalifikationerna för. Om flera har företrädesrätt går tjänsten till den som jobbat längst.

Varför finns turordningsregler?

LAS, lagen om anställningsskydd, finns för att skydda arbetstagare när det kommer till anställningar och uppsägning. Enligt LAS gäller en så kallad turordningsregel. Turordningsregeln innebär att den som blivit anställd senast är den första som blir uppsagd.

Vad har Arbetsdomstolen för funktion?

Allmänt om Arbetsdomstolen Arbetsdomstolen (AD) är en specialdomstol med uppgift att pröva arbetsrättsliga tvister. En arbetstvist är en tvist om kollektivavtal eller en annan tvist som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Kan man ha 6 månaders uppsägningstid?

Anställd i mellan 6 till 7 år – 4 månaders uppsägningstid. Anställd i mellan 8 till 9 år – 5 månaders uppsägningstid. Anställd i 10 år eller längre – 6 månaders uppsägningstid.

Share this post