Populära

Kan man franga LAS?

Kan man frångå LAS?

Som arbetsgivare kan man bortse från vissa delar av LAS om det finns ett kollektivavtal där facket och arbetsgivaren har kommit överens om andra regler. Samma sak gäller vid uppsägningstid. LAS reglerar hur lång uppsägningstid en anställd har, men dessa regler kan frångås vid ett kollektivavtal.

Kan man få sparade semesterdagar utbetalda?

Sparade semesterdagar är först och främst avsedda att tas ut i ledighet. Du har ingen rätt att kräva att få dessa sparade dagar omvandlade till pengar. På samma sätt kan arbetsgivaren inte ensidigt bestämma att betala ut semesterersättning till dig istället för att låta dig ta semester.

Vad händer om jag tackar nej till omplacering?

Tackar du nej till omplaceringserbjudandet riskerar du att bli uppsagd på grund av arbetsbrist, någon ytterligare turordning behöver inte göras av arbetsgivaren. Under din uppsägningstid, som baseras på din anställningstid, kommer dina nuvarande villkor att vara oförändrade.

Kan man ta ut pengar istället för semester?

Det finns möjlighet att betala ut semesterdagar i form av pengar med stöd av semesterlagen vid tre tillfällen: När den anställde slutar. När arbetsgivaren byter semester- och intjänandeår. När den anställde inte har kunnat ta ut sin semester på grund av en lång frånvaroperiod under uttagsåret.

Kan man avtala bort LAS?

Precis som du skriver finns det delar av lagen om anställningsskydd (LAS) som inte går att avtala bort, vilket kallas att lagen är semi-dispositiv. Detta innebär att vissa regler i lagen kan avtalas bort genom kollektivavtal eller andra avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Hur mycket får man utbetalt för semesterdagar?

Procentregeln – Semesterersättningen är 12 % av den under föregående intjänandeår sammanlagda utbetalda lönen, såväl fast som rörlig lön. Denna summa är den totala semesterlönen. Om du delar summan med 25, får du semesterlönen som ska utbetalas per semesterdag.

När betalas intjänad semester ut i lön?

Enligt 30 § semesterlagen ska semesterersättning betalas ut senast en månad efter att anställningen har upphört. Om det inte går att beräkna semesterersättningen inom en månad efter att anställningen har upphört, ska den betalas ut inom en vecka efter det att hindret mot att beräkna ersättningen upphörde.

Kan man vägra omplacering?

En arbetstagare kan ha rätt att vägra utföra arbete (dvs vägra omplaceringen) om det föreligger fara för liv eller hälsa eller när arbetsuppgiften som arbetsgivaren beordrar är brottslig eller strider mot allmän moral. En sådan bedömning sker helt på arbetstagarens egen risk.

Vad händer med oanvända semesterdagar?

Tillsammans med de 15 kvarvarande dagarna från förra året blir detta 34 dagar. Av dessa 34 dagar ska 25 dagar föras över till det nya semesteråret. Resten, det vill säga 9 dagar (34-25) ska betalas ut som kontant semesterersättning. Utbetalningen ska ske senast en månad efter semesterårets slut.

Share this post