Rekommendationer

Varfor tappar jag hud pa fingrarna?

Varför tappar jag hud på fingrarna?

Dyshidrotiskt eksem är en hudsjukdom som ger små, kliande och vätskefyllda blåsor på handflatorna. Dyshidrotiskt eksem på fingrarna, främst på sidan av fingrarna, och på fotsulorna förekommer också. Sjukdomen kallas även för pomfolyx. Orsaken till att vissa drabbas av den här typen av blåsor är inte klarlagd.

Vad beror hudsprickor på?

Självsprickor i huden innebär att huden är så tjock och torr att den spricker av sig själv. Det är vanligast på händer och fötter. Du kan göra mycket för att förhindra och behandla självsprickor. Det är det yttersta hudlagret som spricker när du får självsprickor.

Vad är bäst mot hudsprickor?

Förhindra självsprickor på händerna Försök alltid att hålla huden på de drabbade områdena mjuk och smidig. Undvik allt som torkar ut huden. Tvätta dig inte överdrivet mycket och skölj noga bort tvålrester. Smörj också alltid in huden med mjukgörande kräm – speciellt när du har tvättat dig.

Kan man få svamp på händerna?

Tinea manuum är en kutan dermatofytinfektion som förekommer i handen. Infektionen är väsentligt ovanligare än fotsvamp (tinea pedis) och samtidig förekomst av tinea pedis är vanligt. Tinea manuum orsakas av trådsvamp (dermatofyter) tillhörande släktena Trichophyton, Epidermophyton och Microsporon.

Varför fjällar jag i handflatorna?

Dyshidrotiskt eksem, som även kallas pomfolyx, kännetecknas av återkommande klåda och vätskefyllda blåsor i handflatorna, på händerna eller fötterna. Under läkningsprocessen brukar huden fjälla. Besvären förekommer hos både barn och vuxna, ibland i samband med handeksem. Pomfolyx behandlas främst med kortison.

Vad har man Zinksalva till?

APL zinksalva används som skydd för huden vid vätskning av olika slag, t ex blöjdermatit (röda stjärtar), liggsår, fistlar, vätskande eksem, analklåda, hemorrojder och självsprickor. Zinkoxid har mild sammandragande och antiseptisk verkan. Beredningen har lindrande, täckande och hudskyddande egenskaper.

Hur ser svamp ut på händerna?

Den vanligaste presentationen är en diskret, ofta ”mjölig” fjällning samt diskret rodnad och klåda. Typiskt är bara den ena handen drabbad och inte sällan samtidigt som tinea pedis föreligger bilateralt (”two feet-one hand syndrome”).

Hur får man bort svamp på händerna?

Eftersom svamp trivs där det är varmt och fuktigt är det bra att hålla huden ren och torr. Använd så luftiga kläder eller skor som möjligt. Det finns flera olika receptfria läkemedel som motverkar svamp och som kan användas vid följande svampinfektioner: fotsvamp mellan tårna.

Share this post