Allmänning

Vad hander om man badar i otjanligt vatten?

Vad händer om man badar i otjänligt vatten?

Vad som gör att badet är otjänligt varierar, det kan vara algblomning, miljögifter från utsläpp eller bakterier från avlopp. Det kan också finnas parasiter som kan orsaka problem efter doppet, så kallad badklåda. Om du badar med ett sår kan du i värsta fall få in bakterier i såret och få badsårsfeber.

Är det farligt att bada i otjänligt vatten?

Otjänligt vatten betyder att någon eller båda bakterierna finns i höga halter i badvattnet, vilket är ett tecken på att det skett en förorening av något slag. Då finns också en risk att det förekommer andra mikroorganismer i vattnet som du som badande kan bli sjuk av om du sväljer vattnet.

Vad är det i otjänligt vatten?

Tjänligt innebär att vattnet är lämpligt som dricksvatten och för andra hushållsändamål. Otjänligt (otj) innebär att vattnet inte bör användas till dryck eller matlagning p.g.a. att hälsorisker föreligger.

Kan man bada i Söderbysjön?

Bad och friluftsliv Söderbysjöns badplats ägs och sköts av Stockholms stad. Där finns en barnvänlig sandstrand omgiven av generösa gräsytor. För mer information om Söderbysjöns badplats hänvisas till Stockholms stad. Där kan du bland annat hitta uppdaterad information om kvalitet på badvattnet.

När är vatten otjänligt?

Otjänligt vatten är när det finns mikroorganismer som bakterier, virus eller parasiter i dricksvattnet. Det kan även förekomma kemikalier i vattnet som gör det otjänligt.

Vart ska man inte bada i Stockholm?

Större delen av vattnet i innerstaden klassas som hamnområde och där, samt i närheten av markerade kablar, råder badförbud.

Vart kan man inte bada i Stockholm?

Det kan finnas bräddavlopp, dagvattenutlopp eller andra potentiella föroreningskällor nära. Om det finns en farled, småbåtshamn eller sjömack i närheten kan det innebära fara att bada där. Större delen av innerstaden räknas som hamnområde och där råder det badförbud, med vissa undantag.

Kan man bada i Källtorpssjön?

Badplatsen ligger vid Källtorpssjöns norra strand. Där finns två sandstränder med bryggor, den ena delen passar bra för de mindre barnen. Generösa gräsytor sträcker sig upp mot skogen. Stranden är långgrund och övergår i en naturlig humusrik botten.

Share this post