Blogga

Hur sanker man homocystein?

Hur sänker man homocystein?

Vid vitaminbrist ges vitamin-B12, B6 och folsyra. I övriga fall genomgång av livsstilsfaktorer. Vid kvarstående höga nivåer ställningstagande till substitution med vitamin B12/folsyra. Uppföljning!

Vad är högt homocystein?

Från homocystein bildas cystein, en av de 20 aminosyror som är naturliga byggstenar i kroppen. När homocysteinnivåerna är för höga, påverkar det kroppens stödjevävnader, t. ex. fibrillin, och receptorer i nervcellerna negativt, samt bidrar till bildning av fria radikaler.

Vad är högt kobalamin?

Högt blodvärde av vitamin B12/kobalamin Höga värden kan förekomma vid olika sjukdomar och besvär, från cancer i form av myeloisk leukemi till alkoholrelaterade leversjukdomar och njursvikt. Det förekommer även när en patient behandlas med vitamin B12.

När ta homocystein?

Varför behövs blodanalys av homocystein? Det är viktigt för kroppen att ha en lagom mängd homocystein men ibland händer det att man får brist eller för mycket av aminosyran. Genom analys av blodet kan man se hur kroppens homocysteinvärden ser ut och eventuellt upptäcka brist på exempelvis B-vitamin.

Vad mäter homocystein?

Homocystein är en intermediär aminosyra som bildas vid konversion av metionin till cystein. Vitaminer behövs för denna process. Kraftigt förhöjda värden ses vid homocystinuri. Detta är en ovanlig autosomalt recessivt nedärvd sjukdom som vanligtvis, men inte alltid, upptäcks i barn- eller ungdomsåren.

Vad är homocystein?

I kroppen finns totalt 20 stycken olika aminosyror, dessa kan man likna vid kroppens naturliga byggstenar. En av aminosyrorna är cystein, något som bildas från homocystein genom omvandlingen av metionin (en annan aminosyra).

Vad betyder lågt homocystein?

Lågt blodvärde av homocystein Det förekommer även att värdet av homocystein är för lågt. Ett lågt värde av homocystein är ofta en bra indikator på att du har en fungerande njurar och att kroppen har de vitaminer den behöver.

Share this post