Allmänning

Vad ar skillnaden mellan overlaggning och forhandling?

Vad är skillnaden mellan överläggning och förhandling?

Överläggning = Forum där parterna noga diskuterar igenom lösningen av ett komplicerat problem. (Behöver ej ha stöd i lag, utan parterna kan mötas och diskutera angående frågor). Förhandling = Förhandlingar begärs alltid med stöd av den lag som området gäller eller utifrån Medbestämmandelagen – MBL.

Vad innebär överläggning med facket?

Vår möjlighet från fackligt håll att begära olika saker eller officiellt komma överens med arbetsgivaren i viktiga frågor för medlemmarna. Vi begär då en överläggning med Arbetsgivaren för att få ett beslut i frågan. När arbetsgivaren kallar oss sker det oftast via Samverkansavtalets bokade möten.

Hur går en överläggning med facket till?

Är arbetstagaren medlem i facket ska även facket varslas. När underrättelse har skickats kan arbetstagaren och facket begära överläggning. Om så sker får arbetsgivaren inte avskeda eller säga upp innan överläggningen är klar och arbetsgivaren ska motivera sin önskan.

När kan facket begära överläggning?

Innan du kan säga upp någon av personliga skäl, måste du förvarna den anställda minst två veckor före uppsägningen. Även hens fackliga organisation ska underrättas inom samma tid och få samma information som den anställda. Därefter har de möjlighet att begära överläggningar inom en vecka.

Vad är fackligt tolkningsföreträde?

Begreppet tolkningsföreträde innebär att den fackliga organisationens uppfattning i frågan slår igenom arbetsgivarens arbetsledningsrätt och att fackets uppfattning gäller till dess tvisten slutligt har avgjorts genom förhandling eller, i sista hand, domstol.

Vad är en facklig överläggning?

Har facket delvis tolkningsföreträde?

Om det uppstår en tvist om lön eller annan ersättning eller arbetsskyldighet för en medarbetare som är medlem i något av de fackförbund som arbetsgivaren har kollektivavtal med har facket så kallat tolkningsföreträde i tvisten. Detta regleras i 34 och 35 §§ MBL.

Vad kan det bli för slags förhandling om arbetsgivaren bryter mot sin primära förhandlingsskyldighet?

Enligt ett undantag i den primära förhandlingsskyldigheten har arbetsgivaren i vissa fall möjlighet att fatta och verkställa beslut om viktigare förändringar innan förhandling, det vill säga skjuta upp förhandlingen med fackförbunden. Det förutsätter att det finns synnerliga skäl för ett snabbt beslut.

I vilka fall har arbetstagarorganisationerna tolkningsföreträde?

Vid ett pappersbruk har tvist uppkommit mellan en arbetsgivare och en arbetstagarorganisation om vilken årsarbetstid som ska tillämpas efter att bruket upphört med s.k. året runt drift. Arbetstagarorgani-sationen har åberopat tolkningsföreträde enligt 34 § medbestämmandelagen.

Vilka har tolkningsföreträde?

Arbetstagarorganisationen har åberopat tolkningsföreträde enligt 34 § medbestämmandelagen. Arbetsgivarparterna har framställt yrkande om interimistiskt förordnande.

Vad händer om arbetsgivaren bryter mot MBL?

När Arbetsdomstolen dömer en arbetsgivare för brott mot mbl ligger det allmänna skadeståndet oftast någonstans mellan 20 000 och 100 000 kronor.

Share this post