Trendig

Har man ratt att ge blod pa arbetstid?

Har man rätt att ge blod på arbetstid?

Många vill ge blod men upplever att tiden inte räcker till. Därför är det glädjande att hundratals arbetsgivare nu uppmuntrar sina medarbetare att ge blod på arbetstid i satsningen ”Rädda liv på arbetstid”. Även när många arbetar hemifrån kan arbetsgivare hjälpa till och påminna och uppmuntra till blodgivning.

Vem kan inte bli blodgivare?

Många kan bli blodgivare, men reglerna gör också att alla inte får bli blodgivare. Ibland måste man vänta eller göra tillfälligt uppehåll med sin blodgivning om man exempelvis varit ute och rest, tatuerat sig eller varit tillfälligt sjuk.

När får man inte ge blod?

För att bli blodgivare Du ska vara mellan 18 och 60 år. * • Du ska väga minst 50 kilo. Ditt blodvärde (Hb) ska vara minst 125 g/L för kvinnor eller 135 g/L för män. Du måste visa giltig identitetshandling med svenskt personnummer.

Får man donera blod om man är bög?

Enligt Socialstyrelsens regler för blodgivning får män som har sex med män inte lämna blod alls, om de inte har levt helt avhållsamt i minst 12 månader. För heterosexuella finns ingen motsvarande begränsning även om många blodcentraler tillämpar en karens på tre månader om man haft nya sexuella kontakter.

Vilka jobbar på blodcentralen?

5 jobb inom ”blodcentralen” hittades

  • Biomedicinsk analytiker till Blodcentralen i Lund.
  • Undersköterska till Laboratoriemedicin, Gällivare sjukhus.
  • Biomedicinska analytiker till Klinisk kemi och Transfusionsmedicin.
  • Blodgivningen söker legitimerad biomedicinskanalytiker.
  • Biomedicinsk analytiker till baskemi i Ystad.

Kan man ge blod om man äter medicin?

Sjukdom, läkemedel och vaccination Kan jag ge blod om jag äter mediciner? Många läkemedel i sig är inget hinder för att ge blod, men sjukdomen eller besvären som gör att du använder medicinen kan innebära att du inte får ge blod.

Hur många påsar blod?

Självförsörjning med knapp marginal. År 2020 gav Sveriges blodgivare drygt 370 000 påsar blod (370 798). Cirka 83 000 patienter fick blodtransfusioner. I snitt transfunderas det cirka 1200 blodenheter (röda blodkroppar, plasma, trombocyter) per dygn i Sverige.

Kan vem som helst ge blod?

Grundkraven för att bli blodgivare är att du har fyllt 18 år, väger minst 50 kg, är frisk, har giltig ID-handling och svenskt personnummer samt talar och förstår svenska*. Det finns mycket som påverkar om du kan ge blod, till exempel sjukdomar, resor, läkemedel eller om du blivit utsatt för risk för blodsmitta.

Hur mycket pengar får man för att ge blod?

Får jag någon sorts ersättning när jag ger blod? Det är vanligt att blodgivaren får en gåva eller ett presentkort som tack. Detta kan dock variera lokalt. Kontakta närmaste blodcentral för att få reda på vilka rutiner som finns där.

Share this post