Rekommendationer

Vad betyder personer med trangande familjeskal?

Vad betyder personer med trängande familjeskäl?

Med trängande familjeskäl bedömer Polismyndigheten att det ska röra sig om en akut situation, sjukdom eller olycksfall i familjen som gör utlänningens närvaro i Sverige absolut nödvändig. Till exempel förlossning, begravning och palliativ vård, och detta ska kunna styrkas.

Vad händer om man bryter mot diskrimineringslagen?

Ersättning. 1 § Den som bryter mot förbuden mot diskriminering eller repressalier eller som inte uppfyller sina skyldigheter att utreda och vidta åtgärder mot trakasserier eller sexuella trakasserier enligt denna lag ska betala diskrimineringsersättning för den kränkning som överträdelsen innebär.

Vad betyder diskrimineringsgrunderna i arbetslivet?

Diskrimineringsförbudet i lagen innebär att en person inte får behandlas sämre än någon annan, kopplat till någon av diskrimineringsgrunderna. Det betyder till exempel att man inte får ge sämre förmåner till en anställd på grund av hans eller hennes kön.

Vad får man för straff om man diskriminerar?

Olaga diskriminering Lagen gäller på samma sätt vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar. Straffet för olaga diskriminering är böter eller fängelse i högst ett år.

Är diskriminering ett brott i Sverige?

Vanligast med ofredande och olaga hot Olaga diskriminering och hets mot folkgrupp är hatbrott i sig, men vilket brott som helst kan bedömas som ett hatbrott om det grundar sig på gärningspersonens negativa inställning till någon av de uppräknade grupperna.

Vad innebär diskrimineringsgrunder?

I lagen finns det sju diskrimineringsgrunder. Dessa är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Hur motverkas diskriminering?

Ett sätt att arbeta förebyggande är genom så kallade aktiva åtgärder. Det kan exempelvis vara att undersöka om det finns risker för diskriminering i en verksamhet. Det kan också handla om att analysera orsaker, att upptäcka hinder, att följa upp och utvärdera det främjande och förebyggande arbetet.

Share this post