Frågor

Vad ar viktigt att tanka pa infor samtalet?

Vad är viktigt att tänka på inför samtalet?

förbered dig inför utvecklingssamtalet Fundera på hur det gångna året har varit, hur det är nu och vad du vill ska hända sedan. Gör anteckningar att ha med som stöd under samtalet. Se också över vad ni kom överens om på det förra utvecklingssamtalet. Har du uppfyllt målen ni satte då?

Vad behöver du förbereda och tänka på vid svåra samtal?

Under samtalet

  1. Konfrontera sak/händelse – inte person.
  2. Var saklig – och visa omtanke.
  3. Var specifik – och ge medarbetaren en chans att förklara sig.
  4. Håll dig själv lugn – även om medarbetaren blir upprörd.
  5. Repetera budskapet tre gånger.
  6. Säkerställ att budskapet har gått fram.

Hur gör du i ett samtal när du inte förstår ett ord som den andra säger?

ex börja med att fråga om vad som är viktigt för den personen, vad den tänker på, oroar sig för, brinner för. Använd också ett språk som den andre helt säkert förstår utan att för dens skull vara nedlåtande utan använd gärna så enkla ord som du kan. 8. Prata om det du vill.

Vad kännetecknar god kommunikation och det goda samtalet?

Tillit och trygghet Att alla känner sig trygga och litar på de andra i gruppen är en grundförutsättning för ett gott samtal. Det handlar om att vi vågar ”pröva” olika tankegångar utan att riskera att bli utskällda, misstänkliggjorda eller utskrattade. I en ny grupp tar det så klart lite tid att nå den trygghetskänslan.

Vad är skillnaden mellan ett vardagligt samtal och ett professionellt samtal?

Ett professionellt samtal är något helt annat än samtal vänner emellan. Det finns en ram. Deltagarna i samtalet har olika roller: Chefer/medarbetare, läkare/patienter eller som i TRR:s fall rådgivare och klienter.

Vad skiljer det professionella samtalet mot det vanliga samtalet?

Att genomföra ett professionellt samtal handlar inte om att ställa vissa frågor vid vissa tillfällen i samtalet. Det handlar när det gäller frågande mer om att ställa ”rätt” frågor. Några generellt sett ”rätta” frågor finns inte; frågor kan endast värderas i sitt sammanhang.

Share this post