Frågor

Vad klassas som ran?

Vad klassas som rån?

Rån innebär att en gärningsperson med våld, eller hot i någon form, genomför en stöld. Om våldet är grovt definieras brottet som grovt rån. Kontakta polisen så snart som möjligt på 112 eller 114 14 om du har blivit utsatt för rån.

Vilka begår personrån?

De flesta misstänkta är unga. Ungdomar är klart överrepresenterade i förhållande till sin andel av befolkningen. Personer 15–24 år utgör ungefär tre fjärdedelar av de misstänkta. Risken för återfall inom tre år i registrerad brottslighet är stor bland personer dömda för rån, enligt statistiken över återfall i brott.

Vad är ett personrån?

Personrån är ett brott som ofta involverar våld eller hot om våld. Att bli utsatt för ett rån är något som kan upplevas som mycket skrämmande och kränkande. Utsattheten för personrån varierar, och vissa grupper är mer utsatta än andra.

Vilka rånar?

Risken för att utsättas för rån var störst i 15-17 årsåldern. Ungdomar från mer välbeställda bostadsområden var något överrepresenterade bland dem som blev rånade liksom ungdomar som var födda i Sverige av två svenskfödda för- äldrar.

Vilken försäkring täcker rån?

Vanligtvis ingår det ett överfallsskydd i hemförsäkringen som ska täcka olika typer av brott. Rån är något som oftast, men inte alltid, täcks in i överfallsskyddet. Överfallsskyddet ger rätt till ersättning oberoende av värdet på det bestulna.

Har rånen ökat?

Antalet anmälda rån mot personer under 18 år har mer än fördubblats i Sverige under perioden 2015–2019, och de som misstänks är i huvudsak 15–20 år. Även den självrapporterade utsattheten för rån har ökat kraftigt bland ungdomar.

Vilka är Ungdomsrånare?

Majoriteten av alla som misstänks för ungdomsrån är pojkar. Andelen misstänkta flickor har dock ökat, från 4 till 8 procent under perioden 2015– 2019. Antalet unga misstänkta har ökat sedan 2016 i samtliga åldrar, men den största ökningen står de som är 15 år och 16 år för.

Vad är en utpressare?

Utpressning är ett brott enligt 9 kap 4 § brottsbalken och straffet är fängelse i högst två år. Brottet består i att någon genom hot om våld, skandalisering eller polisanmälan tvingar annan till handling eller underlåtenhet. Beskyddarverksamhet räknas som en form av utpressning.

Vad är Ungdomsrån?

Polisen ser en ökning av personrån mot unga av unga i vissa områden. Det är ett integritetskränkande brott som polisen prioriterar. Polisen följer brottsutvecklingen mycket noga och utgår från brottsutsatta platser, tider och tillvägagångssätt för att förebygga personrån mot unga.

Vilket är det största rånet i Sverige?

Rånet mot Gotabanken 1990 eller 930-miljonerskuppen som den också kallas, är det bankrån som genomfördes mot Gotabanken på Oxtorgsgatan i Stockholm den 5 november 1990 där rånarna kom över ett rekordstort byte på ca 890 miljoner svenska kronor i statsobligationer. Det är det största rånbytet i svensk kriminalhistoria.

Är snatteri tillgreppsbrott?

Snatteri hette tidigare det brott som numera heter ringa stöld. Brottsbeteckningen ändrades den 1 juli 2017 men ingen saklig ändring har gjorts. Brottet hittar du i 8 kap 2 § BrB. Ringa stöld kallas det då ett tillgreppsbrott enligt 8 kap 1 § BrB är att anse som ringa.

När är det grovt rån?

Gärningen bedöms som grov, med fängelsestraff på mellan fem och tio år, om våldet varit livsfarligt eller om gärningsmannen tillfogat svår kroppsskada eller allvarlig sjukdom, liksom om synnerlig råhet visats eller den rånades skyddslösa eller utsatta ställning utnyttjats hänsynslöst enligt 8 kap. 6 § BrB.

Vad är skillnaden på rån och stöld?

Det är framförallt detta som särskiljer rån från stöld, att det finns ett inslag av våld eller hot. I bestämmelsen framgår att detta hot eller våld kan uppkomma vid olika tillfällen och på olika sätt. Att använda hot eller våld när man flyr från brottsplatsen är tillräckligt för att det ska vara rån.

Vad är straff för rån?

Straffskalan för grovt rån är fängelse i lägst fyra och högst tio år. Straffet för såväl försök till grovt rån som förberedelse till grovt rån kan bestämmas till fängelse i upp till tio år. Straffskalan för grovt rån liksom för försök och förberedelse till sådant brott är således mycket vid.

Vad är ett Motvärnsrån?

Ett vanligt exempel på motvärnsrån är när personalen stoppar en tjuv utanför butiken och denne tar upp en kniv eller annat tillhygge/vapen och hotar personalen. Även verbala hot: ”Rör du mig så dödar jag dig!” innebär att stölden övergår i ett rån.

När räknas det som stöld?

Under gårdagen meddelade Högsta domstolen att den värdegräns som numera ska gälla är 1 250 kr. Det innebär alltså att butiksstölder av föremål med ett samlat värde under 1.250 kr ska, enligt huvudregeln, bedömas som ringa stöld vilket är ett brott som generellt sett inte ger fängelse utan enbart böter.

Share this post