Blogga

Vad innebar det att vara Brollopsvittne?

Vad innebär det att vara Bröllopsvittne?

Presenten, vilket är brukligt att köpa, kan ni ta med till en eventuell middag efteråt. En blomma blir säkert också uppskattat, bruden har sannolikt redan en bukett, därmed inget som är nödvändigt. Är det ingen middag eller samling efteråt, kan ni överräcka presenten efter vigseln.

Får man ha bröllopsfest?

På serveringsställen är det även tillåtet att arrangera andra privata sammankomster såsom exempelvis bröllopsfester och begravningskaffe med fler än 8 personer, så länge de trängselregler som gäller vid sedvanlig restaurangverksamhet följs.

Måste man ha vittnen vid vigsel?

Ja, två vittnen måste närvara vid den borgerliga vigseln och det är brudparet som ansvarar för att vittnen finns. Vittnenas namn och adress måste uppges i samband med bokningen av vigseln. Vittnena ska vara över 15 år.

Vad gör en bestman på bröllop?

Uppgifter för en bestman är att finnas vid brudgummens sida i kyrkan när han väntar på sin brud, hålla reda på ringen/ringarna och att ta fram den till brudgummen vid rätt tillfälle. Han fungerar också som brudgummens stöd i största allmänhet. Han brukar ansvara för den eventuella svensexan.

Vad innebär det att vara tärna på bröllop?

Vid vigseln går tärnan vanligtvis fram till altaret tillsammans med marskalken. Till tärnans roll vid vigselceremonin hör att hålla i brudbuketten vid ringväxlingen och ofta läser hon ett bibelstycke eller en vacker dikt. På bröllopsmiddagen brukar hon även hålla ett tal för brudparet.

Får man ha fest för 50 personer?

I Sverige är det just nu förbjudet att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer enligt förordning (2020:114) om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Får man arrangera fest?

Vid offentlig plats krävs ofta tillstånd. De vanligaste är i form av tillstånd för uteservering, försäljning, insamling av pengar etc. Vid en offentlig tillställning såsom danstillställning, stadsfest, tivoli etc. krävs också tillstånd.

Måste man ha en vigselförrättare?

Länsstyrelsen utser borgerliga vigselförrättare och har en lista över vilka personer som är vigselförrättare i länets kommuner. Behöver du en vigselförrättare? Länsstyrelsen utser det antal vigselförrättare som det finns behov av i länets kommuner. Oftast utser vi vigselförrättare när vi fått in förslag från kommunen.

Hur mycket kostar det att gifta sig borgerligt?

Det kostar ingenting att gifta sig borgerligt. Om ni väljer att viga er på annan plats än i Stadshuset kan vigselförrättaren däremot begära ersättning av er för resekostnader. Faktiska resekostnader, som är satta av Skatteverket, är i dag 18:50 per körd mil.

Share this post