Rekommendationer

Vad ar Internetsprak?

Vad är Internetspråk?

Slutsatsen är att ungdomars internetspråk är ett språk som i många fall bör betraktas som ett eget språk. Det handlar alltså om ett nytt och unikt kommunikationssätt som inte bör placeras i något av de fack (skriftspråk, talspråk eller teckenspråk) man brukar tala om vid studier av språk.

Hur har Internet påverkat det svenska språket?

När användningen av sociala medier i samhället fortsätter att öka påverkar det även vårt skrivande. – Det är en enorm skillnad mellan det formella skriftspråket och det skriftspråk som kommer till användning i olika typer av sociala medier.

Hur mycket har chatt och sms påverkat det svenska språket?

Många lärare är oroliga för att ungdomarna kommer att skriva slarvigare i framtiden. Men forskare menar att sms-andet och chattandet utvecklar språket. Språket i e-post, chatt och sms är annorlunda än det vanliga skriftspråket. Ofta använder man förkortningar.

Vilken inverkan har det digitala språket på svenskan?

Språkrådet, Sveriges officiella språk vårds organ, anser att digitala medier påskyndar språk förändringar. I jämförelse med andra språk är svenskan stabil och används i vitt skilda formella och informella, professionella och vardagliga situationer.

Hur uppkom Chattspråket?

Det uppkom för att spara tid och kunna skriva snabbt till varandra bland främst ungdomar, men titta runt i vilken Facebookgrupp som helst eller ditt eget flöde och notera hur folk faktiskt skriver. Många som skriver längre inlägg använder sig av chattspråk.

Vad har påverkat svenska språket?

Engelskan blir alltmer dominerande Vi har fått ett ökat inflytande av engelska. Många svenskar är dessutom bra på engelska och ser det som sitt andraspråk. Samtidigt minskar kunskaperna i språk som tyska och franska. Vi lånar in allt fler engelska ord och uttryck: e-mail, date, swipe, tags.

Vad är sms och Chattspråk?

Sms- och chattspråket innefattar ett flertal förenklingar och förkortningar för att användaren ska kunna skriva snabbt och kortfattat men samtidigt kunna göra sig förstådd hos mottagaren.

Vad är utmärkande för Chattspråk?

Chattspråket är ett skrivet språk som används vid chatt eller sms. Det består bland annat av förkortade ord och går därför fortare att skriva.

Hur påverkas språket av digitaliseringen?

Den stora förändringen började redan med mobiltelefonens textmeddelanden som banade väg för korta, stympade meningar. Sedan spreds utvecklingen till de sociala medierna där språket ofta är slarvigt och innehåller fler engelska eller finska ord än man skulle strö in i en traditionell, tryckt text.

Är dagens användning av digitala verktyg positiv eller negativ för det svenska språket?

Digitala hjälpmedel kan vara nyttiga, men används ofta fel, menar vissa forskare. Det finns digitala läromedel som håller hög kvalitet, men det är många som inte alls har någon effekt eller till och med har negativ effekt, säger Agneta Gulz, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds och Linköpings universitet.

Share this post