Rekommendationer

Vad ingar i en kontroll av tandprotesen?

Vad ingår i en kontroll av tandprotesen?

Din protes måste rengöras två gånger dagligen med hjälp av en protesborste och exempelvis diskmedel. Det är viktigt att även göra rent gom, tandkött och de kvarvarande tänderna två gånger om dagen. Det är viktigt för att upprätthålla en god blodcirkulation i munnens slemhinnor. Det kan bildas tandsten på protesen.

Hur får man friskare tandkött?

Hur undviker du att få tandköttsinflammation och tandlossning?

  1. Borsta tänderna morgon och kväll, extra noga vid tandköttskanten.
  2. Gör rent mellan tänderna med tandtråd, mellanrumsborste och/eller tandsticka.
  3. Regelbundna besök hos tandhygienist eller tandläkare är viktigt för att upptäcka sjukdom tidigt.

Hur ska en frisk mun se ut?

God munhygien gör att munnen ser frisk ut och luktar gott. Det innebär att: Dina tänder är rena och fria från bakteriebeläggningar (plack) och matrester. Tandköttet är rosa och gör inte ont eller blöder när du borstar tänderna eller använder tandtråd.

Hur vet jag om jag har dålig andedräkt?

Du kan enkelt testa själv om du har dålig andedräkt genom att göra olika test: Test 1: Slicka på ovansidan av handen, väntar tills salivet torkat och luktar på handen. Det sägs vara en bra indikator för hur din andedräkt luktar. Test 2: Använd en bit bomull och torka försiktig längst tungan och lukta på den.

Hur sitter en tandprotes fast?

En protes består förutom av konstgjorda tänder också av ett konstgjort material som ersätter tandkött och käkben. Du kan själva sätta in och ta protesen ur munnen. Delprotesen kan fästas med klamrar eller någon annan fästanordning vid tänder som finns kvar i käken. En helprotes ersätter tänderna i en helt tandlös käke.

Hur rengöra en tandprotes?

Skötsel av protes och mun Protesen ska rengöras dagligen med en protestandborste. Använd antingen flytande tvål eller diskmedel och skölj sedan av med vatten. Tandkräm innehåller slipmedel som kan repa plastmaterialet och göra att det lättare fastnar bakterier på protesen.

Vad ska man göra om man har inflammerat tandkött?

Vid inflammation i tandköttet är det extra viktigt att du håller rent runt tänderna vid tandköttskanten, både med tandborste och med något hjälpmedel mellan tänderna. Borsta tänderna noga med en mjuk tandborste och håll rent mellan tänderna.

Vad kan man göra mot inflammerat tandkött?

Behandling och förebyggande av tandköttsinflammation

  1. Borsta två gånger om dagen med en.
  2. Var noga med att använda en tandkräm med fluor som skyddar mot tandköttsinflammation eller plack för att stärka tänderna och förhindra de skador som bakterierna i plack orsakar när den byggs upp på tänderna under dagen.

Share this post