Ny

Hur lange far man stanna i ett land?

Hur länge får man stanna i ett land?

Du kan vistas i ett annat EU-land i upp till tre månader utan att registrera dig där, men du kan behöva anmäla din närvaro. Du behöver bara ha ett giltigt nationellt id-kort eller pass. Om du vill stanna längre än tre månader kan du behöva anmäla bosättning.

Kan man vara folkbokförd i Sverige utan personnummer?

Ta med dig handlingar som visar att du har uppehållsrätt eller uppehållstillstånd i minst ett år. Som medborgare i ett EU- eller EES-land har du alltid rätt att vistas och arbeta i Sverige i tre månader. Du kan alltså arbeta i Sverige även om du inte har ett personnummer.

Hur länge får en svensk vistas i Spanien?

Spanien tillhör EU:s medlemsländer, liksom Sverige. Det gör att du som är svensk medborgare enkelt kan flytta. Du behöver inte ansöka om visum, det enda som krävs är ett svenskt pass. Det ger dig rätt att stanna i landet i upp till tre månader.

Vad är uppehållsrätt i Sverige?

Rätten för EU/EES-medborgare att vistas i Sverige utan uppehållstillstånd kallas uppehållsrätt. Du har uppehållsrätt om du till exempel är arbetstagare, egen företagare, studerar eller har tillräckliga medel för din försörjning. Om du har uppehållsrätt i Sverige behöver du inte kontakta Migrationsverket.

Var ansöker man om dubbelt medborgarskap?

Dubbelt eller flerfaldigt medborgarskap Om du blir svensk medborgare kan du behålla ditt tidigare medborgarskap om lagen i det andra landet tillåter det. En svensk medborgare som blir medborgare i ett annat land kan få behålla sitt svenska medborgarskap. Vissa länders lagstiftning tillåter inte dubbelt medborgarskap.

Vad krävs för att bli folkbokförd i Sverige?

Folkbokföring i Sverige ska ske om du bedöms komma att vistas i landet i minst ett år. Det finns inget krav på att man ska vara anställd eller ha utbildningsbidrag för att bli folkbokförd. För personer som flyttar inom den Europeiska gemenskapen ska man från fall till fall bedöma i vilket land man är försäkrad.

Vilka rättigheter har du som medborgare i EU?

Med EU-medborgarskapet följer en rad rättigheter. Som EU-medborgare kan du bland annat rösta fram de politiker som ska sitta i Europaparlamentet. Du kan också resa fritt eller arbeta och studera i andra EU-länder. Dessutom finns EU:s ombudsman till din hjälp, om du anser dig ha blivit felbehandlad av en EU-institution.

Kan man jobba i Norge om man har uppehållstillstånd i Sverige?

Nordiska medborgare Om du är nordisk medborgare kan du fritt resa till Norge för att bo och arbeta där, utan att du behöver arbets- eller uppehållstillstånd. Som nordisk medborgare behöver du alltså inte registrera dig hos polisen när du flyttar till Norge. Men du måste ändå följa landets regler för folkbokföring.

Vilka rättigheter har man som svensk medborgare?

Fördelar med svenskt medborgarskap Bara svenska medborgare har en absolut rätt att bo och arbeta här i landet och bara svenska medborgare har rösträtt till riksdagsvalen. Bara svenska medborgare kan bli invalda i riksdagen. Bara svenska medborgare kan bli poliser eller yrkesmilitärer.

Vad gäller för EU medborgare i Sverige?

Som EU/EES-medborgare har du rätt att arbeta, studera eller bo i Sverige utan uppehållstillstånd. Du har även rätt att starta och driva eget företag. Rätten för EU/EES-medborgare att vistas i Sverige utan uppehållstillstånd kallas uppehållsrätt.

Kan man jobba i Norge och bo i Sverige?

Om du bor i Sverige och arbetar i Norge ska du normalt betala skatt i Norge på den inkomsten. Huvudregeln enligt det nordiska skatteavtalet är nämligen att du betalar skatt i det land där du fysiskt utför arbetet.

Måste man ha pass för att jobba i Norge?

Du behöver ett skattekort som du kan få hos ett norska skattekontor. Dessutom behöver du ett D-nummer som är ett temporärt personnummer, om du ska arbetar med än sex månader i Norge. Vid anskaffandet av skattekort behöver du ha med det ditt pass eller ett nationellt ID-kort som du har skaffat hos polisen i Sverige.

Share this post