Allmänning

Vad betyder Skyddsperson?

Vad betyder Skyddsperson?

Det handlar om personer som anses vara så pass hotade att deras liv är i direkt fara om de inte omedelbart flyttas från den stad och det sammanhang de lever i. – En person som erbjuds sådant skydd kan till exempel vara en så kallad bevisperson.

Vad gör man om man blir mordhotad?

Anmäl till polisen genom att ringa 114 14 eller besök en polisstation. Är hotet akut ring 112. Polisen kan även ge dig råd om eventuella skyddsåtgärder du själv kan vidta för att bättre skydda dig själv.

Hur långt får polisen avlägsna?

Polisen säger själv i sina riktlinjer att en maximala längden för ett avlägsnande inte får överstiga 5 km. Hur långt polisen får avlägsna dig i ett specifikt fall beror på var någonstans det är och hur bra kommunikationsmedel det finns där.

Vilka har personskydd?

Personskydd i Sverige

  • hotade av våld i nära relationer (personskyddsväktare på uppdrag av polismyndigheten)
  • vittnen till exempel vid sjukhusbesök. (
  • privatpersoner (personskyddsväktare på uppdrag av personen själv)
  • företagspersonal till exempel nyckelpersoner (personskyddsväktare på uppdrag av företaget)

Vem har rätt till livvakt?

En utgångspunkt för livvaktsskydd och annat skydd måste vara i vilken utsträckning personen i fråga varit hotad tidigare samt om vederbörande verkar politiskt i frågor där erfarenheten är att det förekommer mycket hot.

När ska man anmäla hot?

Olaga hot innebär att någon hotar att skada dig eller din egendom. Hotet som riktas mot dig kan även omfatta andra personer, djur eller föremål som har stor betydelse för dig. Gör en polisanmälan om du blivit utsatt för hot som upplevs som allvarligt.

Hur många livvakter har statsminister?

Säpos personskydd I Sverige får cirka 400 befattningshavare som ingår i centrala statsledningen, bland andra kungen och statsministern, skydd av Säpos enhet för personskydd. Enheten har en livvaktsstyrka på cirka 130 personer.

Share this post