Frågor

I vilken alder ar det vanligast att fa mens?

I vilken ålder är det vanligast att få mens?

De flesta får mens i åldern 12-14 men det är vanligt att få mens när du är mellan 9-16 år. Första mensen kan komma som en överraskning men det finns några tecken på att mensen är på väg, till exempel om du har fått flytningar, fått behåring på kroppen och brösten känns ömma.

I vilken ålder får man hår på snippan?

Det börjar även att växa hår under armarna, och på andra ställen. Men när börjar man att få könshår då? Jo, det börjar alltså växa när man hamnar i puberteten. För killar brukar det vara mellan 11-14 år och för tjejer så brukar det vara lite tidigare, mellan 8 och 13 år.

Får ingen mens inte gravid?

Det kan bero på många olika saker om mensen är sen eller uteblir en eller två gånger. Det kan till exempel ha att göra med att du är väldigt stressad, mår dåligt, tränar hårt, äter för lite, är överviktig, har ätstörningar eller någon hormonell obalans, till exempel PCOS. Läs mer om PCOS på 1177.se.

Hur länge kan man ha mens första gången?

Hur ofta och länge man blöder under sin mens varierar från person till person. I snitt är en mens- cykel, det vill säga antal dagar mellan mensens första dag och nästa mens första dag, ungefär 28 dagar, alltså ungefär en månad. Mensen brukar hålla i sig mellan 3 dagar upp till cirka en vecka, i snitt 5 dagar.

Hur mycket mens blöder man på en vecka?

De flesta blöder i tre till sex dagar. Under en mens är det normalt att blöda mellan 20-80 milliliter blod, alltså knappt en deciliter som mest. Men eftersom blodet blandas ut med kroppsvätska och slemhinna från livmodern kan du uppleva det som mer.

Vad kan man göra för att få igång mensen?

ANDRA SKÄL TILL ATT MENSEN ÄR SEN

  1. Stress. Mensen kan bli längre, kortare eller försvinna helt på grund av stress.
  2. Träning. Extrem träning kan störa de hormonnivåer i kroppen som sätter igång mensen.
  3. Viktnedgång eller viktuppgång.
  4. Användning av en långtidsverkande preventivmetod.

Share this post