Allmänning

Hur tar man fron fran majs?

Hur tar man frön från majs?

Gnid och plocka av fröerna då de är torra. Undvik de små fröerna i toppen på kolven. De är oftast dåligt utvecklade och gror svagt. Genom att välja de tidigaste och mest välutvecklade kolvarna för frö, förbättras stammen år efter år.

Hur tar man bort majskorn?

Varje majskolv delas i tre delar och fryses färska. Men jag fryser också enbart kornen, det tar mindre plats. Med en vass kniv skär jag av kornen från kolven uppifrån och ner och fryser sedan råa.

Hur fryser man in majskolvar?

Det går också bra att frysa majsen rå. Skala den och skär i önskad storlek eller låt den vara hel. Lägg i en påse, försök att få ut så mycket luft som möjligt, och lägg i frysen. Koka Koka majskolvar mjuka i lättsaltat vatten i 10–15 minuter.

Var kommer Majskolven?

Odlingen av sockermajs, Zea mays var. saccharata, kommer från Mellan-Amerika. Till Europa kom den med Columbus färder lite före början av 1500-talet. Majs hör till familjen gräsväxter och bildar ett huvudskott samt små sidoskott.

Kan man frysa in majskorn?

Majs kan frysas både som hela majskolvar och som majskorn.

Måste man Förvälla majsen?

Majs är en utmärkt lätt grönsak att förbereda för frysen. De behöver inte förvällas eller tas om hand på något speciellt sätt innan de fryses. Det enda du behöver göra är att ta bort de gröna bladen som omger själva kolven. En vass kniv duger lika bra som särskilda majsskalare för att skilja kornen från kolven.

Hur länge ska man Förvälla majs?

Förväll färska majskolvar Om dina färska majskolvar inte har blast är det en god idé att förvälla dem i saltat vatten ca 5 minuter. Ta upp dem och låt dem rinna av.

Var odlas majs i Sverige?

Sockermajs som vi människor äter odlas bara på mindre arealer. Priset på majs är intimt knutet till energipriset eftersom majs används för att göra etanolbränsle. I Sverige trivs majsen bra på varma mineraljordar i lä, gärna i söderläge där tidig nattfrost inte stör avmognaden på hösten.

Hur produceras majs mjöl?

Hanblommorna sitter i toppen av plantan, och honblommorna, det som sedan blir majskolvar, finns i bladvecken. Frukterna, majskornen är mycket stärkelserika, och stråna är märgfyllda. Majsen domesticerades i Centralamerika, och hade i samband med européernas ankomst spridit sig till stora delar av Nordamerika.

Share this post