Ny

Vad har fiskar for organ?

Vad har fiskar för organ?

Vissa typer av fiskar, som hajar och nejonögon, har flera gälöppningar, men de flesta arter har en enda. Öppningen skyddas av en benig flik. Vissa fiskarter, som guramier, har utvecklat ett organ kallat labyrint som gör att de kan klaras sig i omgivningar fattiga på syre eller som ofta torkar ut.

Har fiskar senor?

Musklerna hos landlevande och vattenlevande djur är olika En av förklaringarna till det är den lägre andelen bindväv (kollagen, 0,1-2%) och frånvaron av senor i fiskmuskeln. Fisken befinner sig ju alltid i ett viktlöst tillstånd i förhållande till sin omgivning och dess flytförmåga regleras med hjälp av simblåsan.

Varför har gäddor och laxar olika färg på sina muskler?

Muskulaturen hos fisk är ordnad i längsgående filéer på varje sida av ryggraden, i motsatts till däggdjur där muskulaturen är sammansatt med senor. Fiskens muskelaktivitet är långsammare och sker vid lägre temperatur än hos däggdjur, och muskeln varierar i färg hos de olika arterna och på olika platser på kroppen.

Hur smakar Rödstrimma?

Fisken har vitt magert kött med fast textur med mjuka lameller som skivar sig lätt, och en saftig filé. Fisken har en vacker marmorering, det är därför den har fått det svenska namnet rödstrimma. Rödstrimma är med sin milda smak en fisk som passar såväl med koriander och lime som med pepparrot och brynt smör.

Vad är reproduktionsstörningar?

Ämnen som är cancerframkallande eller reproduktionsstörande innebär allvarliga risker, som vanligtvis inte märks direkt när man kommer i kontakt med ämnena, men som kan ge allvarliga effekter i form av cancer flera år senare eller som kan skada nästa generation, genom att de påverkar fortplantningsförmågan, fostret …

Vad är Snapper på svenska?

Snapper är stor familj varav ett flertal arter förekommer såväl färska som frysta på den svenska marknaden. Röd snapper hör hemma i den Mexikanska Golfen och utmed den amerikanska ostkusten. Arten -r en mycket uppskattad mat- och sportfisk.

Vad finns i näsan?

Inuti näsan finns nässkiljeväggen (eller nässeptum) som delar upp näshålan i två halvor – våra två näsborrar. Nässeptum är uppbyggd av brosk framtill och ben baktill. Hela ytan är täckt av en slemhinna med många blodkärl. Det är slemhinnan i näsan som bildar snor.

Share this post