Rekommendationer

Vad innehaller riktlinje?

Vad innehåller riktlinje?

Riktlinjer är ett dokument som innehåller en anvisning eller rekommendation för hur t ex en policy ska uppnås. Riktlinjer avser främst frågor rörande ren verkställighet. Riktlinjer kan betraktas som en slags handbok som ska ange ramarna för vårt handlingsutrymme i en viss fråga.

Vad är ett riktlinjer?

Riktlinjerna ger rekommendationer om vilken åtgärd som bör ges vid ett visst tillstånd. Tillståndet kan vara en sjukdom (till exempel diabetes) eller ett problem kopplat till en sjukdom (till exempel en person med schizofreni som är hemlös).

Varför har man riktlinjer?

Riktlinjerna visar på nytta och effekt Där värderas om behandlingen har bra effekt. Det behöver finnas tillräckligt mycket kunskap och erfarenhet av en behandling eller undersökning för att den ska kunna rekommenderas. Det kan finnas annan behandling som är bättre.

Vad är en hälso och Sjukvårdsåtgärd?

Egenvård inom sjukvården – Med egenvård menas en hälso- och sjukvårdsåtgärd som en legitimerad yrkesutövare inom hälso- och sjukvården bedömt att en person själv kan utföra eller utför med hjälp av någon annan, förklarar Anders Alexandersson, jurist på Socialstyrelsen.

Vad menas med kliniska riktlinjer?

En klinisk riktlinje är ett beslutsstöd som beskriver hur ett visst hälsotillstånd bör utredas, behandlas och följas upp. Riktlinjerna beskriver ansvarsfördelning och arbetsgång i samarbetet mellan olika förvaltningar, verksamheter och/eller andra utförare.

Kan riktlinjer?

Det är landstingen, regionerna och kommunerna som bestämmer över den offentliga hälso- och sjukvården, tandvården och socialtjänsten. Politiker, ledande tjänstemän och chefer samt personal i vård och socialtjänst kan använda de nationella riktlinjerna som stöd för olika beslut.

Vem har till uppgift att bestämma om en hälso och Sjukvårdsåtgärd ska vara egenvård?

Vem ska göra bedömningen? Den behandlande legitimerade yrkesutövaren ska, inom sitt ansvarsområde, bedöma om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Det är alltså hälso- och sjuk- vården som bestämmer vilken åtgärd som kan utföras som egenvård i varje enskilt fall.

Share this post