Allmänning

Vad ar alla manniskors lika varde?

Vad är alla människors lika värde?

I FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter står det att ”alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter”. Det innebär att det inte spelar någon roll var du bor, var du kommer ifrån, vilket kön du har, vilket språk du pratar, vilken politik du gillar eller om din familj är rik eller fattig.

Vad menas med rätt till liv?

Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet. Det betyder att alla har rätt att leva och vara fria. Den som inte har begått ett brott får inte sitta i fängelse. Alla har rätt att känna sig säkra i sitt liv. Ingen får utsätta dig för våld eller hot.

Vad har ett barn rätt till?

Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling. Barn har rätt till ett eget namn och ett medborgarskap. Barnet har rätt, så långt det är möjligt, att få veta vilka dess föräldrar är och få deras omvårdnad. Barn har rätt till sin identitet, sitt medborgarskap, sitt namn och sina släktförhållanden.

Har alla mänskliga rättigheter samma värde eller finns det några rättigheter som är extra viktiga?

Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Det slår de mänskliga rättigheterna fast. De gäller över hela världen, oavsett land, kultur eller sammanhang. Den 10 december 1948 antog generalförsam- lingen den allmänna förklaringen om de mänsk- liga rättigheterna.

Har alla rätt till liv?

Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet. Artikel 4 Ingen får hållas i slaveri eller träldom; slaveri och slavhandel i alla dess former skall vara förbjudna. Artikel 5 Ingen får utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller be straffning.

Vad är Barnrätt?

Barnrätt är ett samlingsbegrepp för de regler som rör barns rätt i samhället. Med barn avses alla människor upp till 18 år. Alla barn har samma rättigheter oberoende av kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Share this post