Populära

Hur radioaktivt ar karnavfall?

Hur radioaktivt är kärnavfall?

Radioaktivt avfall avger joniserande strålning som är skadlig. Kärnavfall är radioaktivt avfall som bildas i kärnkraftverk och andra kärntekniska anläggningar. Radioaktivt avfall kan även komma från verksamhet vid sjukhus, industri och forskning.

Hur bildas radioaktivt avfall?

Det radioaktiva avfallet som uppkommer vid drift av kärnkraftverken är av tre sorter; låg-, mellan- och högaktivt avfall. Det lågaktiva avfallet består mest av begagnad skyddsutrustning, till exempel plastdukar och städmaterial. Större delen av detta avfall bränns i en ugn för radioaktivt avfall i Studsvik.

Hur lång är halveringstiden för kärnavfall?

Fjärde generationens kärnkraft innebär att detta plutonium, och även andra delar av avfallet återvinns i form av exempelvis plutoniumnitrid. Detta kan leda till att upp till 60 procent av energivärdet kan utvinnas. Samtidigt minskar halveringstiden på det slutliga avfallet från 100 000 år till cirka 1000 år.

Hur länge slutförvaring kärnavfall?

I ett slutförvar ska det använda kärnbränslet kunna förvaras strålsäkert i 100 000-tals år. Det beror på att kärnbränslet är mycket farligt för omgivningen och att det tar lång tid för radioaktiviteten att minska. SKB har föreslagit att slutförvaret ska byggas i Östhammars kommun, nära kärnkraftverket i Forsmark.

Det använda kärnbränslet ska sedan slutförvaras i 100 000 år. Efter den tiden kommer det använda kärnbränslet inte att vara mer radioaktivt än naturligt uran. Det använda kärnbränslet förvaras idag i CLAB – mellanlagret för använt kärnbränsle som ligger i Oskarshamn.

Är det farligt att jobba på ett kärnkraftverk?

Det är relativt säkert att jobba på ett kärnkraftverk. Brytningen av kol och och utvinning av vattenkraft står för fler dödsfall än driften på kärnkraftverken. Främst på grund av olyckor i kolgruvor eller vattendammar som brister. Den så kallade 4:e generationens reaktorer innebär möjligheter för framtiden.

Share this post