Frågor

Vad gor en kol?

Vad gör en köl?

Kölens uppgift är tvådelad då den dels genom sin vikt ska motverka den krängning som uppstår när vinden drar i seglet och på så sätt vill välta båten, dels minska båtens avdrift, det vill säga benägenheten att driva i sidled i vindens riktning, när båten kryssar eller seglar bidevind.

Vad kallas botten på båten?

En båts botten och sidor kallas för skrov, när det är två skrov vid sidan om varandra är det en katamaran, när båten är byggd av tre skrov är det en trimaran.

När ska man ta upp båten?

Försäkringar kan förstås skilja sig åt, men många försäkringsbolag kräver att du ska ta upp båten innan den 15 oktober. Om det händer något med båten och den fortfarande ligger i vattnet är det därför inte säkert att den täcks av försäkringen, vilket kan bli en dyr historia.

Hur stor båt för havet?

Självklart är en större båt bättre i grov sjö än en mindre. I havet med grov sjö så slår en mindre båt oerhört mycket mer och jag har alltid hört att 6 meter är en gyllene gräns för båtar i havsmiljö. Här handlar det i ännu högre grad om en lämplig bottenkonstruktion.

Vad heter fenan under en segelbåt?

Ett centerbord är en nedfällbar fena på segelbåtar vars funktion är att hindra avdrift i sidled vid segling med vind från sidan (bidevind, halv vind och slör, i sjunkande grad). Centerbord är vanligast på segeljollar och segelkanoter men kan även förekomma på flerskrovsbåtar och i undantagsfall på kölbåtar.

Finns i reling?

Reling är översta delen av ett fartygs brädgång, alternativt, om sådan inte finns, den del av ett fartygs sidor som är beläget ovanför översta däck.

Varför ta upp båten på vintern?

Ta upp båten eller låta den ligga kvar i vattnet? När båten förvaras på land är den, vid rätt förvaring, skyddad mot skador som is och hårda vindar kan orsaka under höst och vinter.

Måste man ta upp båten på vintern?

Ett bra sätt att få en lugn och trygg vinter med båten i vattnet är att flytta den till en mindre utsatt plats. Det är bra om platsen är skyddad från vågor och vindstötar och att det är tillräckligt djupt vid lågvatten. Höga vågor och kraftig vind påverkar båten mest av allt under höst och vinter.

Hur stor får en fritidsbåt vara?

Just nu finns inget krav på båtkörkort för fritidsbåtar under 12 m längd och 4 m bredd. Om båten är längre än 12 m och bredare än 4 m krävs Kustskepparexamen (se ”kustskepparintyg”). Däremot har från 1 maj 2022 införts krav på Förarbevis för vattenskoter.

Hur stor båt får man köra utan kort?

Allt du behöver veta om skepparexamen En skepparexamen krävs för att få köra en fritidsbåt som är större än 12×4 meter, och för att köra båtar i kommersiellt syfte med upp till 12 passagerare ombord.

https://www.youtube.com/watch?v=jPvbwRwUuYI

Share this post