Allmänning

Vem granskar forsakringsbolagen?

Vem granskar försäkringsbolagen?

Prövning av en nämnd utanför försäkringsbolaget Allmänna reklamationsnämnden, ARN, är en statlig myndighet som kan pröva de flesta tvister mellan en konsument och ett företag. Men en förutsättning är att värdet på det man tvistar om överstiger 2 000 kronor eller att ärendet har principiell betydelse.

Vad måste ingå i Förköpsinformationen?

Förköpsinformation som lämnas i samband med köp av vara, ska innehålla information om i vilken utsträckning som försäkringen kan omfatta samma skydd som gäller enligt lag och eventuell garanti. Det ska även anges att hemförsäkring eller andra försäkringar kan täcka det skydd som produktförsäkringen ger.

Varför klassas vissa personförsäkringar som sakförsäkringar?

Sakförsäkring. En sakförsäkring är motsvarigheten till livförsäkring och innefattar saker och ting som människor är rädda om och vill ha ett skydd för. Tingen kan gå sönder i olyckor, bränder eller försvinna vid stölder. Hemförsäkring och trafikförsäkring är exempel på sakförsäkringar.

Vilka typer av klagomål hanterar Kundombudsmannen?

Kundombudsmannen kan pröva de flesta typer av ärenden med undantag för ärenden som prövats eller är under prövning i någon extern nämnd eller i domstol.

Kan man överklaga försäkringsbolags beslut?

Om du inte är nöjd med ditt försäkringsbolags beslut när du ansökt om ersättning vid sjukdom eller arbetsskada kan du ta kontakt med en advokat som kan hjälpa till att driva ärendet vidare i tingsrätten. Det övergår då i en tvist, och du kan få ekonomisk hjälp via rättsskyddet i din hemförsäkring.

Hur uppskatta lösöre?

Hur räknar man ut lösöre? Allt ditt lösöre har ett marknadsvärde, alltså ett värde som motsvarar vad de skulle vara värda om du sålde dem idag. Marknadsvärden är inte helt enkelt att räkna ut och därför använder man sig istället av så kallade schablonvärden.

Vad är en ersättningsbar skada?

När försäkringsbolaget fått in en anmälan från dig påbörjar de sin skadereglering. Det innebär att de gör en utredning och bedömer om skadan är ersättningsbar enligt försäkringsvillkoren. För att du ska få ersättning måste du kunna visa att du har rätt till ersättning.

Vilken myndighet är registreringsmyndighet för försäkringsförmedlare?

1 § Bolagsverket är registreringsmyndighet för försäkringsförmedlare och för utländska försäkringsförmedlare som avses i 3 kap. 2 §.

Vilken instans registrerar anknutna försäkringsförmedlare?

Du som arbetar som försäkringsförmedlare ska registrera dig hos Bolagsverket. Vi har ett register över förmedlare där allmänheten gratis kan söka efter förmedlare för att se om de är registrerade eller inte.

Vad innebär Genomlysningsprincipen?

De grundläggande kraven på försäkringsföretags information till försäkringstagare, andra ersättningsberättigade och de som erbjuds att teckna en försäkring finns i den så kallade genomlysningsprincipen i 4 kap. 2 § försäkringsrörelselagen. Liknande bestämmelser finns i 8 kap.

Är hemförsäkring sakförsäkring?

Sakförsäkring kan både vara kopplat till hemmet eller till ett fordon. Nedan följer exempel på vad som räknas som sakförsäkring: hemförsäkring. bilförsäkring.

Share this post