Rekommendationer

Vad ar didaktisk kompetens?

Vad är didaktisk kompetens?

Didaktisk kompetens handlar om att ha goda ämneskunskaper och vara skicklig på att förmedla dessa till eleverna. Ledarskapskompetens handlar om förmågan att organisera och leda undervisningen. Det handlar också om förmågan att leda grupprocesser samt upprätthålla en väl fungerande ordning.

Vad är lärarens didaktiska val?

Det finns många olika sätt läraren kan välja i utformningen av sin undervisning och hur lärare väljer att lära ut är bland annat beroende av den utbildning man gått, ens sociala och kulturella bakgrund och den kultur som råder på skolan.

Vad är Didaktikens kärna?

Didaktikämnet har djupa rötter i både vetenskapliga traditioner och undervisningspraxis. De forskningsfrågor som utgör didaktikens kärna uppstår i mötet mellan ett särskilt stoff och den undervisning om och det lärande av detta stoff som sker i en verksamhet av något slag.

Vad är en didaktisk utmaning?

De didaktiska frågorna Den handlar om innehållet i undervisningen och målet med lärandet. Den andra frågan varför handlar om att som lärare kunna motivera att just det innehållet ska prioriteras utifrån elevernas kunskaper. Frågan berör även hur vi motiverar eleverna till just det innehållet.

Vad är en didaktisk analys?

Didaktisk analys är undersöka faktorer som påverkar undervisningen och lärandet Analysen ger ett underlag till hur undervisningen ska bedrivas.

Vilka didaktiska val?

– Den didaktiska utmaningen är att göra medvetna val så att jag som lärare vet när min undervisning är normerande, faktabaserad eller pluralistisk. Vilket val jag som lärare gör får konsekvenser för vad eleverna lär sig.

Vilken är Didaktikens kärna och främsta kännetecken enligt Hopmann?

Läroplanen befinner sig i denna del av den didaktiska triangeln. Hopmann menar att ansvaret för ämneskunskaper läggs över på Skolverket där lärarens ansvar endast baseras på att arbeta kring metodiken (Hopmann 1997, s 204). Däremot menar Hopmann att metodiken inte är det viktigaste i didaktiken.

Share this post