Ny

Vad beslutades i Jalta och Potsdam?

Vad beslutades i Jalta och Potsdam?

Potsdamkonferensen var en konferens som hölls den 17 juli–2 augusti 1945 på slottet Cecilienhof i Potsdam. Syftet med konferensen var att de allierade segrarmakterna i andra världskriget skulle komma överens om hur det besegrade Tyskland skulle administreras.

Vilka är orsakerna till det kalla kriget?

Anledningen ska ha varit den sovjetiska expansiva politiken i Östeuropa 1945-1947 då kommunistiska regimer installerades där (se karta). Sovjetunionen behöll ockupationsstyrkorna i länderna som ”befriats” från tyskarna i slutet av andra världskriget och kunde därför genomdriva sina krav utan större problem.

Vad hände under kriget?

Under kriget miste mellan 50 och 60 miljoner människor livet, varav ca 13 miljoner i Förintelsen. Andra världskriget omfattade flera små och stora konflikter som utkämpades på olika ställen i världen. På den ena sidan stod axelmakterna som i första hand bestod av Tyskland, Italien och Japan.

Vad hände vid Potsdamkonferensen?

I juli 1945 när Tyskland var besegrat, ägde en konferens rum mellan segrarmakterna i Potsdam utanför Berlin. Under konferensen enades de allierade bl. a. om hur Tysklands gränser skulle se ut efter andra världskriget.

Vad menas med terror balans?

Under 1960-talet började Sovjetunionen kommit ikapp USA ifråga om massförstörelsevapen. Det ledde till att det hädanefter rådde en s.k. terrorbalans mellan de båda supermakterna – varken USA eller Sovjetunionen kunde räkna med att vinna ett krig mellan sig om den ene angrep den andre.

Vad menas med berlinblockaden?

Berlinblockaden var ett försök från Sovjetunionens sida i början av kalla kriget (24 juni 1948 till 12 maj 1949) att få västmakterna att ge upp Västberlin. Västmakterna lyckades till slut häva blockaden genom att flyga in förnödenheter till Berlin.

Vilka beslut fattade vid konferenserna i Jalta och Potsdam 1945?

Under konferensen kom man överens om att inrätta Förenta nationerna (FN), en organisation som skulle ha som syfte att främja fredligt samarbete och förebygga krig. Något som Nationernas förbund (NF), vilken skapades i samband med Versaillesfreden efter första världskriget 1919, inte hade lyckats med.

Vad var syftet med Warszawapakten?

Warszawapakten var resultatet av de från 1947 alltmer tilltagande spänningarna mellan de allierade under andra världskriget. I väst sågs Sovjetunionens expansion och bildandet av satellitstater i Östeuropa som ett allvarligt hot mot de västliga demokratierna.

Share this post