Frågor

Vad ska man gora om man blir slagen av sina foraldrar?

Vad ska man göra om man blir slagen av sina föräldrar?

Du kan också kontakta en ungdomsmottagning, skolsköterskan, skolkuratorn eller bup, barn- och ungdomspsykiatrin för att få hjälp. Du kan även kontakta socialtjänsten om du inte är trygg hemma. Ring polisen på nummer 112 om det är akut, till exempel om någon hotar dig.

Får man ta tag i sina barn?

Du kan ibland behöva hindra ett barn från att göra sig själv och andra illa. Du kan också behöva hindra ett barn från att hamna i en farlig situation, till exempel springa ut i gatan. Om det behövs får du då ta tag i barnet och vara extra bestämd.

Vad är psykisk misshandel barn?

Att hota, skrämmas, kalla barnet för saker som det upplever kränkande och sårande, att ständigt kritisera eller avvisa är exempel på psykisk misshandel. Alla former av våld mot barn och ungdomar skadar dem allvarligt. Att bli utsatt för våld innebär en allvarlig kränkning av självkänslan.

Vad räknas som att slå?

När en förälder, eller en vuxen som har ansvar för ett barn inte tar hand om barnet och ger hen sådant som hen behöver, till exempel trygghet, mat eller mediciner, så räknas det enligt barnkonventionen också som en form av våld.

Får man låsa in sina barn?

Att låsa in ett barn i ett utrymme genom att låsa dörren med nyckel på ett sätt som förhindrar att barnet inte kan komma ut kan vara en straffbart utifrån brottet olaga frihetsberövande, 4 kap. 2 § Brottsbalken. Just att barnet inte kan ta sig ut är det som medför att det kan anses vara en brottslig handling.

När har man rätt att slå någon?

Enligt brottsbalken är det olagligt att slå en annan människa eller att göra någon sjuk. Lagen förbjuder inte bara våld som orsakar fysiskt smärta utan även övergrepp som försätter någon i vanmakt som att binda, hålla fast, droga eller stänga in någon.

Vad betyder misshandla?

Misshandel är när någon önskar att vålla en annan person kroppsskada, smärta eller försätta personen i vanmakt eller liknande tillstånd, till exempel att droga eller binda fast. Kroppsskadan kan även uppstå genom att personen trots kunskap om sitt tillstånd, sprider viss sjukdom till en annan person till exempel HIV.

Share this post