Populära

Vad gora med mispel?

Vad göra med mispel?

Fruktköttet är saftigt med mild söt smak, lätt syrligt. Om skalet är segt bör man ta bort det innan frukten äts. Kan med fördel ätas naturell, i fruktsallad e.d. och passar bra som garnering till tårtor och andra desserter. Germansk mispel (Mespilus germanica) är en art i familj rosväxter.

Hur odlar man mispel?

Mispel är härdigt i lägre zoner Mispel är ett vackert litet träd eller buske, som med tiden får väldigt knotiga grenar. Det blommar med vita äppellika blommor i maj-juni. Det går att odla upp till zon 3, kanske 4 om läget är gynnsamt. Man behöver sällan beskära det, utan det får med tiden en vackert rundad form.

Var kan man köpa mispel?

Baumschule Eggert – Blütensträucher, Baumschulen, Heckenpflanzen – Köp Mispel, Mespilus germanica hos Eggert Baumschulen!

Kan man odla japansk mispel i Sverige?

Den odlas som ett subtropiskt träd, d v s den vill ha svala vintrar och vill gärna stå ute under sommaren då växten är ju ganska härdig. Den kan t o m odlas på friland i zon 1 om man har ett mycket skyddat läge att erbjuda den.

Får Silverpäron frukt?

Silverpäron går till zon III, kanske IV i skyddade lägen. Det klarar torka och vind men vill också stå väldränerat. På hösten sätter den dekorativ men oätlig frukt i form av ca 3 cm stora päron.

Är silverpäron vintergröna?

Är silverpäron vintergrön? De distinkta, pilliknande, silvergrå löven håller sig från vår till höst på långa stjälkar. Silverpäron tappar sina blad på vintern.

Hur ska man klippa silverpäron?

För att förhindra det kan man med beskärning försöka minska ner större grenar så att de inte blir för tunga. Bästa tiden att beskära silverpäron är JAS-perioden (juli, augusti, september), men vårvintern går också bra. Korta de grenar som blivit för långa, växer inåt eller korsar varandra.

Vad passar ihop med silverpäron?

Vill ni matcha den silvrigare looken som silverpäronet ger kan ni prova Nepeta fassenii, Calamintha nepeta, Lavandula och kanske lite Alliumlökar. Ett alternativ kan annars vara ett flerstammigt Amelanchier lamarckii i solitärkvalitet (stort från början, t. ex. 150-175 cm).

Hur blir silverpäron på vintern?

Då olivträd inte klarar sig ute över vintern i Sverige, är silverpäron ett bra substitut, som är härdigt upp till zon 4. Trädet kan växa sig till cirka 4-5 meters höjd. Är det dessutom ympat på stam är sluthöjden beroende av stammens höjd.

Vad gör man med silverpäron?

Man ser ofta silverpäronträd som är formade på olika sätt: som parasoll, klippta som kuber eller bollar. Ett annat trevligt sätt att odla silverpäron på är som på bilden, att plantera dem tätt och låta kronorna växa ihop till en stor krona. Det blir mycket snyggt.

Vilka växter passar med silverpäron?

Share this post