Rekommendationer

Vad ar en allman plats?

Vad är en allmän plats?

Offentlig plats innebär att den ligger inom detaljplanerat område. Platsen ägs ofta av kommunen, men även privat mark kan räknas som offentlig plats. Även gallerior kan vara offentlig plats.

Vad är skillnaden mellan allmän plats och offentlig plats?

Allmän plats avsåg då väg, gata, torg eller område som är tillgängligt för alla. Begreppet används på det stora hela inte idag, utan har ersatts med benämningen offentlig plats.

Vad menas med parkmark?

Mark som i detaljplan är utmärkt som ”parkmark” kan inte styckas av och inte bebyggas. Syftet med ”allmän platsmark/parkmark” är att skapa och säkra gemensamma grönområden och strövområden i närområdet runt de privatägda tomterna.

Är skolan en allmän plats?

Skolan är ingen allmän plats. I Ordningslagen (1993:1617) kap 1 §2 specificeras vad som är en offentlig plats. Även Skolverket skriver att skolan inte är någon allmän plats – offentlig plats – utan det är rektor som bestämmer vem som får vistas på skolan.

Är kyrkan offentlig plats?

Begreppet offentlig plats har idag i det närmaste ersatt den äldre benämningen allmän plats, även om den fortfarande förekommer i plan- och bygglagen, i vapenlagen och i brottsbalken. I brottsbalken avser man då också tåg, affärer, restauranger, kyrkor och teatrar som allmänna platser.

Är en innergård en allmän plats?

Men borde man inte kunna passera en innergård? – Om man planerar på ett sådant sätt så att du måste gå igenom en innergård är stadsdelen felplanerad. Om människor använder den som en passage så försvinner tanken med en egen gård, då blir det allmän mark, säger Anders Gardebring.

Vad får man bygga på parkmark?

Det kan vara anläggningar och byggnader som behövs för platsens skötsel och bruk eller som är att se som ett naturligt inslag i den bestämda användningen. Exempel på detta kan vara en lekplats eller en kiosk på parkmark, busskurer längs en gata eller en grillplats i ett naturområde.

Får man parkera på parkmark?

– Man kan inte skylta om parkeringsförbud på parkmark, eftersom det redan är förbjudet att parkera där. Istället måste stadsdelen sätta upp någon form av fysiskt hinder som visar att det inte är parkering.

Du behöver ofta tillstånd för att använda en offentlig plats. Offentlig plats innebär att den ligger inom detaljplanerat område. Platsen ägs ofta av kommunen, men även privat mark kan räknas som offentlig plats.

Får man bygga på grönområde?

Grönområden som är anlagda eller kräver mer omfattande skötsel ingår inte utan regleras istället som Park. Det är till exempel inte förenligt med användningen Natur att anlägga en fotbollsplan som kräver kontinuerlig skötsel.

Share this post