Trendig

Varfor ar det viktigt med dokumentation av aktivitet och utvardering?

Varför är det viktigt med dokumentation av aktivitet och utvärdering?

Genom att systematiskt analysera det som sker i verksamheten ökar medvetenheten om barns lärande. Analyserna bidrar också till att kartlägga verksamheten och identifiera områden som behöver utvecklas.

Vad betyder att dokumentera?

Ordet dokumentera är synonymt med stödja och kan bland annat beskrivas som ”bevisar (genom dokument); demonstrerar ”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av dokumentera samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vad säger läroplanen om dokumentation?

Läroplanen beskriver att olika former av dokumentation och utvärdering ska användas i förskolan. Dokumentationen och utvärderingarna ska ge kunskap om vilka förutsättningar som finns för barns utveckling och lärande och samtidigt göra det möjligt att följa barns förändrade kunnande inom olika målområden.

Hur och var ska du dokumentera aktiviteter?

Det handlar om att lyssna noga till det som sägs, omsorgsfullt iaktta det som händer och fånga barnens lärprocesser och lärstrategier genom att fotografera, anteckna och filma det som sker. Men – vilket är viktigt – det är inte bara de vuxna som dokumenterar barnens aktiviteter i förskolan.

Vad menas med pedagogisk dokumentation Vad är syftet med pedagogisk dokumentation?

Pedagogisk dokumentation innebär att pedagogerna genom att observera, dokumentera och tolka det man ser och hör (både under arbetet och efteråt) lättare kan se och förstå barnens olika tankar, föreställningar och lärprocesser inom skilda fenomen. De pedagogiska dokumentationerna möjliggör också ständig omprövning.

Varför är det viktigt att man använder sig av observationer inom förskolan skolan?

Inom förskolan är observationer ett vanligt instrument för att kartlägga barnets behov. Det syftar till att kunna ge varje barn så bra förutsättningar som möjligt för en positiv utveckling eftersom fokus i förskolan ligger på att ge barnet en god grund utifrån de mål som finns i förskolans läroplan.

Hur kan en pedagogisk dokumentation se ut?

Pedagogisk dokumentation tar sin början genom observationer för att bland annat se vad barnen intresserar sig för. Observationerna kan i sin tur dokumenteras och där kan man använda sig av olika tillvägagångssätt som exempelvis fotografering, filminspelning och/eller ljudupptagningar.

Hur ska jag dokumentera?

Dokumentation utgör ett viktigt instrument i kvalitets-, säkerhets-, uppföljnings- och utvärderingsarbetet. Syftet med att dokumentera är att bidra till god kvalitet och säker vård. I dokumentationen tydliggörs den enskildes behov av hjälp och stöd samt vad, hur och vem som ska tillgodose hjälpbehoven.

Share this post