Blogga

Vad kan du gora i ditt dagliga arbete for att stotta en vardtagare med diabetes?

Vad kan du göra i ditt dagliga arbete för att stötta en vårdtagare med diabetes?

Dessutom bör det finnas tydligt dokumenterat:

  1. Om vårdtagaren har diabetes typ 1 eller typ 2.
  2. Aktuella målvärden för P-glukos, HbA1c och blodtryck.
  3. Hur ofta p-glukos ska mätas.
  4. Aktuell behandling och om det finns läkemedel som kan innebära risk för hypoglykemi.
  5. Hur en hypoglykemi ska hanteras.

Hur ökar risken för komplikationer i diabetes mellitus?

Diabetes mellitus är ett tillstånd med ökad risk för senkomplikationer. Risken ökar betydligt om behandlingen följs dåligt och patienten har höga blodsockervärden under lång tid. Senkomplikationerna beror på skador på blodkärl och nerver. Innan effektiv behandling fanns var blindhet eller amputation på grund av diabetes inte ovanligt.

Vad är komplikationer vid typ 1-diabetes?

Plötsliga komplikationer vid typ 1-diabetes Plötsliga komplikationer beror på att man har alltför höga eller alltför låga blodsockervärden. Om man har kraftigt förhöjda blodsockervärden kan man få syraförgiftning, ketoacidos. Om blodsockervärdet blir alltför lågt kan resultatet bli insulinkänning.

Kan man få en rekyleffekt efter en insulinkänning?

Efter en insulinkänning kan man få en så kallad rekyleffekt under det närmaste dygnet, vilket innebär att blodsockervärdet blir för högt. Om det är rejält förhöjt beror det oftast på att man ätit eller druckit för mycket under insulinkänningen.

https://www.youtube.com/watch?v=I0pICFWgDdc

Vilken vård och omsorg behöver hon i samband med högt blodsocker?

Det går att göra med fysisk aktivitet och bra matvanor, men du behöver oftast också läkemedel. Du kan också få behandling mot högt blodtryck och höga blodfetter, om det behövs. I texten Behandling av typ 2-diabetes kan du läsa mer om vad du kan göra själv för att få ner blodsockervärdet och om behandling med läkemedel.

Share this post