Rekommendationer

Finns modersmalsundervisning i andra lander?

Finns modersmålsundervisning i andra länder?

Skyldighet för kommuner att erbjuda Modersmålsundervisning har funnits sedan 1977. I Sverige finns starkare formella rättigheter till modersmålsundervisning än i de flesta andra länder i Norden och Europa. Utanför Sverige är det snarare ett undantag än regel att modersmålsundervisningen är en del av skolans uppdrag.

Vad betyder flerspråkighet för dig?

En två- eller flerspråkig person (även polyglott) behärskar obehindrat två eller flera språk och kan betrakta dessa språk som ”sina” i någon mening, även om något av språken är personens modersmål och de andra är personens andraspråk eller mycket välövade främmande språk.

Hur mycket kostar hemspråk?

Modersmålsundervisning uppskattas att kosta 8000 kr per elev och år i en kommun. I en annan kommun uppskattar studiehandledningen kosta 12000 kr per elev och år. I kostnaderna ingår då inte tex kompetensutveckling av personalen. En tydlig slutsats är att det finns stora svårigheter att följa upp kommunens kostnader.

Kan man ha mer än ett modersmål?

En person kan ha flera modersmål om hon eller han lärt sig flera språk samtidigt, till exempel genom att ha föräldrar som talar olika språk, se flerspråkighet. När personen lär sig ytterligare språk efter att modersmålet har etablerats, så klassificeras det som ett andraspråk eller främmande språk.

Vem har rätt till modersmålsundervisning?

Du som har ett annat modersmål än svenska har rätt till modersmålsundervisning. Modersmål är ett eget ämne som du kan läsa båda inom ditt vanliga schema eller utanför. Du har särskilda rättigheter att läsa ditt modersmål om du tillhör en nationell minoritet. Du har rätt att få undervisning i modersmål som språkval.

Hur får jag mitt barn tvåspråkigt?

Om föräldrarna vill att barnet ska bli tvåspråkigt är det viktigt att de fortsätter att använda modersmålet tillsammans med barnet. Det är bra om det också finns jämnåriga kamrater och andra vuxna som använder minoritetsspråket med barnet så att språket fyller en funktion också utanför familjen.

Får man läsa två modersmål?

Förskoleklassen ska medverka till att elever som har ett annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla båda det svenska språket och sitt modersmål. Genom undervisningen och de vardagliga aktiviteterna ska förskoleklassen ge eleverna möjlighet att använda både svenska och sitt modersmål.

Share this post