Allmänning

Vad innebar Effektivspanning?

Vad innebär Effektivspänning?

Effektivspänning är ett mått på den spänning som kornskelettet (de partiklar som ligger i kontakt med varandra och kan överföra krafter) utsätts för, och bestämmer jordens förmåga att stå emot skjuvspänningar.

Vad är Konflytgräns?

Konflytgränsen (wL) definieras som lerans vattenkvot då konintrycket i ett omrört jordprov blir 10 mm, vid ett fallkonförsök med en kon med massan 60 gram och spetsvinkeln 60 grader.

Vad är skillnaden mellan mineraljord och organisk jord?

Organisk kallas jorden om den består till mer än 20 viktprocent av organiskt material. Vanliga organiska jordarter är torv och gyttja. De är mycket porösa och deformeras mycket vid belastning. Vanliga mineraliska jordarter är sand, grus och morän.

Vad är Jordtryck?

3.1 Jordtryck Jordtryck är den belastning som jorden utför på en konstruktion (Sällfors, 2009). En stödkon- struktion måste därför dimensioneras för det laterala tryck som kommer att uppstå mellan kon- struktionen och jordmassorna (Knappett och Craig, 2012).

Hur definieras begreppet sensitivitet för en jord?

skillnaden mellan den ostörda och den helt omrörda skjuvhållfastheten, cU respektivecR, uttrycks normalt som jordens sensitivitet som definieras av kvoten mellan dessa hållfastheter, St = cU/cR.

Vad består mineraljord av?

Mineraljord typ A är en rotogräsfri jord som ska användas under den egentliga växtjorden. Den används för att skapa en komplett växtbädd på platser där en fungerande mineraljord saknas. Mineraljorden innehåller sand och lera.

Vad betyder mineraljord?

jordart som består av nedkrossade eller vittrade bergarter och olika typer av mineralkorn. Masshalten organiskt material i mineraljordarter understiger 2 %.

Vad är Vilojordtryck?

Vad är vilojordtryck? Mellan aktiv och passivt jordtryck hittar vi vilojordtrycket. Då har inga deformationer utbildats i jorden, jorden är i vila.

Vad är en Leras Förkonsolideringstryck?

2.1.2 Lerans förkonsolideringstryck En lera som aldrig tidigare utsatts för en spänning högre än den aktuella in-situ- spänningen sägs vara normalkonsoliderad. Om leran däremot tidigare har utsatts för en högre spänningsnivå sägs den vara överkonsoliderad.

Vad menar man med Kapillaritet?

Kapillaritet är en vätskas förmåga att, till följd av ytspänning, stiga eller hållas kvar i ett rör eller ett poröst material, t. ex. ett jordmaterial. En jords maximala kapillära stighöjd är den höjd till vilken vattnet så småningom stiger i en jordpelare som med sin nederända står i vatten.

Share this post