Blogga

Vad ar det basta sattet att undvika en vattenplaning?

Vad är det bästa sättet att undvika en vattenplaning?

Snabba fakta: Minska risken för vattenplaning

  1. Kontrollera regelbundet lufttrycket på alla fyra däcken.
  2. Enligt lagen ska du byta sommardäcken vid 1,6 mm och vinterdäcken vid 3 mm.
  3. Sänk hastigheten och öka avståndet till framförvarande bil vid regnväder.

Hur mycket vatten krävs för vattenplaning?

Ligger mönsterdjupet under 4 mm, så blir däckets köregenskaper på våt väg betydligt sämre och risken för vattenplaning ökar väsentligt. Bromssträckan blir dessutom längre samt att din bil sladdar lättare. Det har gjorts tester med slitna däck, där mönsterdjupet har varit under 1,6 mm och med 5 mm vatten på vägen.

Vilken typ av däck ska du ha på bilen om du vill undvika vattenplaning?

Vinterdäck har ett mönster som ska klara att ge bra grepp på is och snö. Ett sommardäck å andra sidan är gjort för att klara hög värme och ge bästa skydd mot vattenplaning, med spår som leder bort vatten.

Kom ihåg vid regn:

  1. Kontrollera mönsterdjupet. Rekommenderat mönsterdjup är minst fyra millimeter.
  2. Kontrollera lufttrycket. För lågt lufttryck ökar risken för vattenplaning, försämrar köregenskaperna och ökar bränsleförbrukningen samt däckslitaget.
  3. Anpassa hastigheten efter förhållanden.
  4. Kör försiktigt.
  5. Ha koll på vägen.

Vad är sant när det gäller vattenplaning?

Det minsta tillåtna mönsterdjupet i Sverige är 1,6mm. Det rekommenderas dock att undvika ett mönsterdjup under 3mm. Desto djupare vattenpöl desto mer vatten måste däcket trycka undan, och desto större risk för vattenplaning. Faktum är dock att även ett tunt skikt av vatten kan orsaka vattenplaning.

Vilka begränsningar har ett så kallat Nödhjul?

Den exakta bestämmelsen för högsta hastighet och maximal tillåtna körsträckan finns i bilens instruktionsbok och på själva däcket. Nödhjul får vanligtvis inte rulla fortare än 80 km/h och inte längre än 80 km.

Hur mycket kostar nya sommardäck?

Billigast: 541 kronor (Bythjul). Dyrast: 1164 kronor (Däckia). Prisskillnad för fyra däck: 2492 kronor. Billigast 629 kronor (Däck365).

Share this post