Blogga

Varfor spelar det roll under vilken artikel i Unionsfordraget en fraga initieras inom EU?

Varför spelar det roll under vilken artikel i Unionsfördraget en fråga initieras inom EU?

Genom en ny artikel om grundläggande rättigheter (artikel 6 i EU-fördraget) måste åtgärder från EU-institutioner och medlemsstater, när dessa avser tillämpning och genomförande av unionsrätten, följa Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, som görs bindande på EU-nivå genom en hänvisning i denna …

Vilken rättslig status har EU direktiv?

Inom EU-samarbetet finns olika typer av rättsakter. EU-direktiv ska införlivas i den nationella lagstiftningen, medan EU-förordningar gäller i alla medlemsländer oberoende av nationell lagstiftning.

Vilka rättsliga instanser i Sverige ser till att EU rätten tillämpas och efterlevs?

EU-domstolen är EU:s egen domstol. Den ser till att EU:s lagar används på samma sätt i alla medlemsländer. Domstolen ska också lösa tvister inom EU, kontrollera att lagar har tillkommit på rätt grunder och hjälpa medlemsländernas nationella domstolar att tolka EU:s lagar.

Vilket är EU s högsta beslutande organ?

Europaparlamentet. Europaparlamentet är EU:s enda direkt folkvalda institution. Parlamentet har gradvis fått utökad makt och beslutar i dag tillsammans med Ministerrådet i lagstiftningsfrågor på de flesta områden.

Hur gick det till när Sverige gick med i EU?

Över hälften av EU-länderna har gått över till gemensam valuta, euron. Sverige gick med 1995 efter en folkomröstning. Ett EU-land kan frivilligt lämna samarbetet, vilket Storbritannien gjorde i januari 2020.

Vad betyder EU rätt?

EU-rätt syftar på den samling rättsakter, som är upprättade genom samarbetet mellan de 27 medlemsstaterna i Europeiska unionen (EU).

I vilken europeisk stad undertecknades det senaste fördraget?

Det senaste fördraget, Lissabonfördraget, trädde i kraft den 1 december 2009. Fördraget stärker Europaparlamentet, ger nationella parlament större ansvar för fastställandet av inriktningen på EU:s politik samt ger EU:s medborgare initiativrätt i förhållande till EU:s institutioner.

Share this post