Rekommendationer

Hur paverkas barn av datorspel?

Hur påverkas barn av datorspel?

− De har sämre sömn- och kostvanor, sämre betyg i skolan, skolkar mer och har mer gräl och bråk med vänner och familj. Dessutom kan vi se att dessa ungdomar även har mer än fördubblade risker för psykosomatiska symtom, depressionssymtom och ont i nacke, rygg och huvud, säger Charlotta Hellström-Olsson.

Hur påverkar tv spel ungdomar?

De upplever att de barn som spelar mycket TV- och datorspel blir ointresserade av att umgås med andra personer än sina spelkompisar – vilket kan påverka den sociala kompetensen negativt. Det framhålls även att TV- och datorspel är en stillasittande aktivitet, många som spelar mycket rör på sig för lite.

Varför handlar spel ofta om krig och våld?

Istället menar de att datorspelande kan påverka en persons tankar om våld och dess konsekvenser – vilket i en provocerande situation för personen, kan öka sannolikheten för aggressivt beteende.

Är dataspelande bra för ungdomar?

Dataspelande kan påverka psykisk hälsa, relationer, skola och arbete. Vidare finns samband mellan dataspelande och psykisk ohälsa, såsom depression och ångest. Den som spelar mycket kan även få problem med den fysiska hälsan, skolarbete, sömn och sociala relationer.

Är datorspel bra för ungdomar?

Åtminstone lite datorspelande om dagen är positivt för barns sociala hälsa, konstaterar forskare vid Oxforduniversitet som undersökt spelandets inflytande på brittiska 10-15-åringar.

Hur påverkas hjärnan av tv spel?

När du upprepade gånger använder droger, eller ägnar dig frekvent åt spel, leder det till att hjärnan triggas att gång på gång frigöra höga halter dopamin. Effekten blir att hjärnans normala produktion gradvis minskar. Det dopamindrivna belöningssystemet går ner i varv och blir allt mindre aktivt.

Finns det risker med datorspel?

Hur påverkar våldsamma spel?

Att spela mycket våldsamma dataspel kan efter en tid leda till fysiologisk och känslomässig ”avtrubbning”. Hos pojkar som spelar våldsamma spel flera timmar om dagen påverkas sömnen, pulsen och känslorna efter ett spelpass inte alls lika mycket som hos pojkar med mindre erfarenhet av våldsspel.

Hur påverkas vi av spel?

Vidare finns samband mellan dataspelande och psykisk ohälsa, såsom depression och ångest. Den som spelar mycket kan även få problem med den fysiska hälsan, skolarbete, sömn och sociala relationer. Det är vanligt att personer med adhd lägger mycket tid på att spela dataspel.

Share this post