Trendig

Vilka ar forutsattningarna for att en faststallelsetalan ska tillatas?

Vilka är förutsättningarna för att en fastställelsetalan ska tillåtas?

Förutsättningarna för att medge en fastställelsetalan framgår av 13 kap. 2 § rättegångsbalken. Talan om fastställelse, huruvida visst rättsförhållande består eller icke består, må upptagas till prövning, om ovisshet råder om rättsförhållandet och denna länder käranden till förfång.

Vilken lag reglerar fullmakt?

Frågan rör en så kallad osjälvständig fullmakt vilken regleras i 18 § avtalslagen (AvtL). Inledningsvis ska konstateras att en fullmakt utgör ett godkännande att handla i annans namn för annans räkning.

Vilken Fullmakts behörighet regleras genom lag och sedvänja?

Det andra stycket i 10 § AvtL reglerar den så kallade ställningsfullmakten. Denna fullmakt utspelar sig när någon intar en ställning där man enligt lag eller sedvänja har en behörighet att handla å någon annans vägnar.

Vad menas med Fullgörelse?

En talan för att få en annan part att fullgöra något. En fullgörelsetalan väcks av en part (käranden) för att få en annan part (svaranden) att fullgöra något, exempelvis betala pengar enligt skuldebrev eller utge viss egendom. Om talan bifalles blir domen en exekutionstitel.

Vad menas med rättsförhållande?

Rättsförhållande är en juridisk term avsedd att förklara ett rättsligt samband mellan olika rättssubjekt. I nutida doktrin avses därmed endast ett rättsligen bestämt förhållande mellan olika rättssubjekt.

Vilka typer av fullmakter finns det?

Typer av fullmakter:

  • Ställningsfullmakt: se 10 § 2 st AvtL.
  • Meddelande till tredje man: se 13 § AvtL.
  • Kunggörelsefullmakt: 14 § AvtL.
  • Skriftlig fullmakt: 16 § AvtL.
  • Prokura: se även prokuralagen.
  • Toleransfullmakt (ej lagreglerad)
  • Kombinationsfullmakt (ej lagreglerad)

Vad menas med behörighet och befogenhet?

Behörigheten är det som står skriftligt på fullmakten att den fullmäktige kan göra. Bryter den fullmäktige mot sin behörighet blir huvudmannen inte bunden av avtalet och avtalet blir därmed ogiltigt. Befogenhet – vad den fullmäktige får avtala om åt huvudmannens räkning.

Har alla anställda ställningsfullmakt?

Ställningsfullmakten grundas i någon slags avtal mellan huvudmannen och fullmäktigen. Ett exempel på ställningsfullmakt är arbetstagaren (fullmäktigen) som inom ramen för sin anställning/sin ställning har rätt att företräda arbetsgivaren (huvudmannen).

Vad menas med Rättsförhållande?

Share this post