Trendig

Varfor byter vi elmatare?

Varför byter vi elmätare?

De huvudsakliga syftena med utbytet av elmätare är att med hjälp av de nya, modernare elmätarna och deras funktioner underlätta för konsumenter som är intresserade av energibesparingar samt att möjliggöra en ökad och billigare introduktion av mikroproduktion.

Varför smarta elmätare?

– Smarta elmätare är en viktig del i energiomställningen och skapar nya möjligheter för kunden. Framförallt ger de nya elmätarna förutsättningar för kunden att följa sin elförbrukning i realtid, vilket gör det lättare att påverka förbrukningen, säger Martin Höhler, vd E. ON Energidistribution.

Vad mäter en vattenmätare?

Vattenmätare används för att mäta kundförbrukning av kallvatten. VA-huvudmannen ansvarar för vattenmätaren.

Vem äger NSVA?

Vattnet inom NSVA Sydvatten AB är ägs av sjutton kommuner i Skåne och producerar dricksvatten till 900 000 invånare i västra Skåne. Bolaget bildades 1966 och är i dag en av Sveriges största dricksvattenproducenter.

Hur ofta byts elmätaren?

Elmätarna byts först Mätarna för fjärrvärme och vatten byts vartefter de ska in på revision (vanligtvis vart 10:e år). Elmätarna byts områdesvis med start i april 2020 i Linköping och november 2020 i Katrineholm. Planen är att alla elmätare ska vara utbytta under 2023. Delarna i de gamla mätarna kommer att återvinnas.

Hur ofta avläses elmätaren?

Alla bostäder har en elmätare. Varje natt sänder den en signal till våra system och på så sätt vet vi att mätaren är igång. Elmätaren läses av automatiskt och du får sedan en faktura som är baserad på din elanvändning.

Hur mäter elbolagen förbrukning?

Varje lägenhet, villa och fritidshus har en elmätare som mäter elförbrukningen. Det är ditt elnätsbolag som äger mätaren och ansvarar för att mäta din elförbrukning. Elnätsbolaget läser av mätaren den sista i varje månad. Efter det får du en elräkning baserad på din elanvändning den månaden.

Hur mäts vattenförbrukning?

Med hjälp av ultraljud mäter tekniken den flödeshastighet vattnet har genom rören ut till lägenheter. Sedan skickar mätaren vidare datan trådlöst till molnet. Via en app kan både fastighetsförvaltare och boende se förbrukningen i liter, energi (från varmvatten) och vad det kostar.

Share this post