Frågor

Vad blev konsekvensen av nationalismen i Europa vad ledde det fram till for katastrof?

Vad blev konsekvensen av nationalismen i Europa vad ledde det fram till för katastrof?

Under 1800-talet blev nationalismen en ny politisk kraft i Europa. I stora riken som det habsburgska väldet började olika folkgrupper uppleva sig som skilda nationer och krävde att få bilda självständiga stater. Folk med samma språk och kultur som levde splittrade i olika stater försökte istället gå samman.

Vad har hänt i Sveriges historia som kan ha bidragit till den demokratin vi har idag?

1918–1921: Demokratins genombrott – allmän och lika rösträtt Om du inte hade en viss rikedom eller var kvinna fick du inte rösta. År 1909 beslutade riksdagen om allmän rösträtt för män i Sverige. Män över 24 år som hade betalat skatt och gjort värnplikten fick rösta i valet till riksdagens andra kammare.

Vilka var drivkrafterna bakom västerlandets erövring av världen under perioden 1880 1914?

Vilka var drivkrafterna bakom västerlandets erövringar? Peka på både ekonomiska och politiska faktorer! Vilka tror du var viktigast? Råvarorna var en av drivkrafterna, industrierna i Europa krävde mängder av råvaror.

Hur påverkades förhållandet mellan Tyskland och Frankrike av Tysklands enande?

Frankrike tvingades ge upp striden och sluta fred 1871. Det fick avstå Elsass och östra Lothringen till Tyskland. Tysklands enande fullbordades i spegelsalen i Versailles, där Vilhelm I utropades till tysk kejsare. I spetsen för det tyska riket skulle stå en rikskansler.

Vilket var det första stora steget i den industriella revolutionen?

Industrialiseringen inleddes i England i slutet av 1700-talet och innebar en förflyttning av arbetstillfällen och människor från jordbruk på landsbygden till städernas industrier. Textilbranschen var den första branschen som mekaniserades och lade grunden till den industriella revolutionen.

På vilket sätt påverkade folkrörelsen den demokratiska utvecklingen i Sverige?

Den svenska demokratin har i stor utsträckning formats av ett starkt och aktivt föreningsliv. Under senare delen av 1800-talet bildades nykterhetsrörelsen, fackföreningar, frikyrkosamfund, kvinnorörelsen, bildningsförbund och andra föreningar.

Share this post