Frågor

Vem hjalper den som hjalper?

Vem hjälper den som hjälper?

Anhörigprojektet ”Vem hjälper den som hjälper?” pågick under åren 2014 – 2017 med stöd av Allmänna Arvsfonden. Syftet var att uppmärksamma och förbättra situationen för anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Projektet drevs av Schizofreniförbundet och NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa).

Vem hjälper och stödjer anhöriga när deras närstående mår dåligt?

Ibland kan den psykiatriska mottagningen eller vårdavdelningen ha gruppträffar för närstående. Kommunerna kan också ha olika former av anhöriggrupper. I en del kommuner finns även särskilda anhörigkonsulenter eller anhörigstödjare som du kan kontakta för samtal och stöd. Be dina vänner eller kommunen om praktisk hjälp.

Kan vara psykisk?

Symtom för psykisk ohälsa kan vara att man ser och hör saker som ingen annan gör, att man känner sig ledsen, orolig, ensam, har sömnsvårigheter och mår dåligt en längre tid. Alla människor kan må psykiskt dåligt och det kan variera under livets gång. Det kan vara bra, sådär och dåligt.

Vad är psykisk hälsa film?

Filmen nedan beskriver vad psykisk hälsa är och vad som kan påverka den. En god psykisk hälsa hjälper oss att klara av livets olika utmaningar. Det är också en tillgång för samhället om människor mår psykiskt bra, med exempelvis mindre kostnader för sjukskrivningar.

Hur kan hälso och sjukvården hjälpa anhöriga när någon drabbas av svår sjukdom?

För att orka med vardagen behöver anhöriga ofta hjälp med insatser till den person de hjälper. Stöd till anhöriga kan vara att den närstående får insatser som ledsagning, hemtjänst, dagverksamhet, boendestöd, korttidsboende eller korttidsvistelse.

Vad innebär det att samverka med anhöriga?

Den 1 juli 2009 infördes en bestämmelse i 5 kap. 10 § socialtjänstlagen (2001:453) som anger att socialnämnden ”ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder”.

Hur kan man definiera psykisk sjukdom?

Psykiska besvär innebär tillstånd av nedsatt välbefinnande i samband med psykisk obalans eller vid symtom som oro, ångest, nedstämdhet eller sömnsvårigheter. De psykiska besvären kan i olika grad påverka funktionsförmågan.

Vad finns det för psykiska sjukdomar?

Psykiska sjukdomar

  • Akut stressreaktion. Krisreaktion.
  • Anorexia nervosa.
  • Bipolär sjukdom. Manodepressiv sjukdom.
  • Cyklotymi. Cyklotymt temperament.
  • Depression hos vuxna.
  • Fobier. Agorafobi. Social fobi. Social ångest.
  • Hypokondri. Hälsoångest.
  • Hypomani.

Var är psykisk hälsa?

WHO definierar psykisk hälsa som ett tillstånd av psykiskt välbefinnande där varje individ kan förverkliga sina egna möjligheter, klara av vanliga påfrestningar, arbeta produktivt och bidra till det samhälle som hen lever i. Psykisk hälsa är alltså inte detsamma som frånvaron av psykisk sjukdom.

Vad är Anhörighetsstöd?

Kommunen är enligt socialtjänstlagen skyldig att erbjuda olika former av stöd åt närstående som vårdar sina nära. Med närstående menas en person i familjen, en partner eller nära släkting. Närstående kan också vara grannar eller nära vänner.

Varför behövs Anhöriggrupper?

Är du anhörig till någon närstående eller finns det någon i din omgivning som har beroendeproblematik eller psykisk ohälsa? Genom vår anhöriggrupp får du kunskap, stöd, insikt och verktyg till att komma vidare i livet.

NSPH:s Anhörigprojekt har genomfört en enkät under våren som riktat sig till anhöriga till vuxna som har en psykisk sjukdom eller en psykisk funktionsnedsättning. Med anhörig avser vi personer inom familjen, släktingar eller andra personer som vänner, grannar etc.

Kan psykoterapi hjälpa dig med depression?

Psykoterapi kan hjälpa vid depression. Att gå i terapi kan också underlätta för dig som gör förändringar i dina vanor. Den vanligaste behandlingen vid depression är kognitiv terapi, KBT eller interpersonell terapi, IPT. Det finns KBT-behandling som du kan få via nätet. Läs mer om psykoterapi och annan psykologisk behandling.

Hur påverkas du av depressionen?

Om du har en depression påverkas din kraft, din energi och din ork. Du kan bli så påverkad att du inte orkar hålla ordning runt dig. Till exempel kanske du inte orkar plocka undan efter dig när du har ätit, eller ta upp något som du har tappat på golvet. Koncentrationssvårigheter. Du kan ha svårt att läsa en bok eller följa med i en

Hur ofta behandlas depression med elbehandling?

Vid svår depression är elbehandling mycket effektivt. När du behandlas med elbehandling får du korta pulser av ström genom hjärnan som sätter igång ett kontrollerat krampanfall som varar i 15 – 60 sekunder. Vanligen behandlas du två till tre gånger i veckan och får sammanlagt fem till tolv behandlingar.

Vad är behandling med läkemedel mot depression?

Det finns flera olika typer av läkemedel mot depression. Det är viktigt att behandling med läkemedel hela tiden utvärderas, för att se om den hjälper eller behöver förändras. Läkare ansvarar för din behandling. Det är ofta en läkare som har ansvaret för din behandling.

Share this post