Trendig

Har ont mellan tanderna?

Har ont mellan tänderna?

Tandköttsinflammation är en vanlig orsak till att man får ont i tandköttet. Även tandprotester som inte passar kan leda till sår som gör ont. En annan orsak till att du får ont i tandköttet kan vara blottade tandhalsar som gör både tänder och tandhalsar mer känsliga. Öppet alla dagar, dygnet runt.

Kan man ha ont i en död tand?

Symtom vid död tand är inte lika intensiva som de är i det inledande skedet av infektionen. Död tand – symtom, (föregås av symtomen för vanlig tandinfektion): Dov smärta. Tanden är öm vid beröring och när man tuggar.

Hur länge kan man gå med tandvärk?

Tandvärken kommer troligen inte att försvinna av sig själv och därför är det nödvändigt att undersöka för att klargöra orsaken till smärtan. Har du mycket tandvärk kan du under tiden ta smärtstillande medel. Om din smärta är outhärdlig, bör du kontakta din tandläkare eller akuttandläkare omedelbart.

Hur vet man att tandköttet är inflammerat?

Tandköttsinflammation (gingivit) Det märks genom att tandköttet blir rött, svullet och lättblödande. Svullnaden gör att tandköttsfickan mellan tanden och tandköttet blir djupare vilket gör det svårare att hålla rent. Tandköttsinflammationen kan läka ut helt utan bestående skada.

Vad ska man göra om man har ont i tänderna?

Kontakta genast en tandvårdsmottagning eller en jourhavande tandläkare om du har ett eller flera av följande besvär:

  1. Området runt tänderna är svullet och du har feber.
  2. Du har svårt att gapa eller svälja.
  3. Du har slagit ut en tand, eller tanden har blivit mycket lös eller har ändrat läge.

Vad gör man med en död tand?

En rotfyllning görs om tandnerven, pulpan, är skadad, exponerad eller död. Med hjälp av en rotfyllning tas tandens nerv och bakterier bort från pulpakammaren och rotkanalerna. En rotfyllning görs för att stabilisera tanden och förhindra ytterligare tandproblem.

När är tandvärk farligt?

Tandvärk som behandlas i ett tidigt stadie minskar risken för komplikationer och permanenta skador på tanden. Om du får feber eller känner dig kraftigt medtagen bör du kontakta oss omgående.

Kan man dö av infekterad tand?

En infektion som har sitt ursprung i en tand, och som har hunnit sprida sig i kroppen och som fordrar sjukhusvård, är livshotande – man kan fortfarande dö av en sådan. Därför är det viktigt att sköta sina tänder regelbundet, och att genast behandla eventuella infektioner.

Kan inflammation i tanden gå över?

När visdomständer kommer fram kan tandköttet bli inflammerat. Då kan tandläkaren eller tandhygienisten gör rent under det svullna tandköttet genom att till exempel spola med klorhexidin eller koksaltlösning. Det räcker oftast för att inflammationen ska läka.

Vad beror tandvärken på?

Tandvärk är ett tecken på att en eller flera tänder har skadats av någon anledning. Att det gör ont beror på att nerven i en tand blivit inflammerad eller infekterad. Hål i tänderna, karies, är en vanlig orsak till att du får tandvärk. Du kan läsa mer om orsakerna till tandvärk i kapitlet Vad beror tandvärken på.

Hur skyddar du tandnerven bättre än en frisk tand?

En tand som har en lagning skyddar ibland tandnerven sämre än en frisk tand. Både den försämrade isoleringen och själva borrningen kan orsaka ilningar eller tandvärk. Har du djupa lagningar kan tandnerven också påverkas av en otät fyllning. Tanden kan ila, värka och bli öm när du rör den om fyllningen lossnar eller sitter löst.

Vad är hål i tänderna?

Hål i tänderna. I ett hål i en tand som nått nästan eller helt in till tandnerven finns bakterier som gör nerven inflammerad. Om tandköttet drar sig tillbaka kan tandens rotyta bli synlig. Rotytan är porös och skyddar inte tandnerven lika bra som tandemaljen. Därför kan det uppstå ilningar när du äter varm eller kall mat.

Har du hål i en tand som nått helt in till tanden?

I ett hål i en tand som nått nästan eller helt in till tandnerven finns bakterier som gör nerven inflammerad. Först börjar det ofta ila i tanden. Sedan får du en mer intensiv smärta som inte går över. Inflammationen sprids genom tandens rotkanalsystem ut till omgivande benvävnad om tanden inte behandlas.

Share this post