Ny

Hur uttalas Privacy?

Hur uttalas Privacy?

– Uttal: Privacy kan uttalas ”praivesi” (amerikansk engelska) eller ”privvesi” (brittisk engelska). Båda är rätt.

Hur uttalar man Östgöta?

Så här ska du säga – enligt språkprofessorn Staffan Nyström. Det genuina uttalet är [Öschötagatan]. Men det blir allt vanligare att folk uttalar det bokstavstroget, alltså [Öst-göta-gatan].

Hur uttalas Haninge?

Ett exempel på det senare är kommunen Haninge, söder om Stockholm. När jag jobbade på regionalradion i mitten av 70-talet (och Haninge var en kommun med rätt liten befolkning) fick jag omedelbart lära mig att kommunen uttalas /hanninge/.

Hur uttalar man Xenon?

Re: Hur uttalar du Xenon? #581351. Nu kan jag äntligen skriva i tråden då =) Precis som er föregående talare så uttalar jag det ”C-non”.

Vad är typiskt östgötskt?

Östgötskan kännetecknas av ett tjockt l-ljud och att man tar bort d:et mellan två vokaler. Något annat som är vanligt förekommande är tungrots-r i början av ord och betonade stavelser, även om detta är tillbakagång i förmån för rikssvenskan, som blir allt vanligare.

Hur uttalar man sockenplan?

Hur uttalas Sockenplan?

  1. [Sockenplan]
  2. [Såckenplan]

Vad är typiskt för Dalmål?

Karakteristiskt för ”dalmålet” är en uttalad splittring i en mängd snävt begränsade och lätt urskiljbara lokalmål, som ofta omfattar endast en enda by eller till och med del av en by. För främlingar är ”dalmålet” så gott som obegripligt utan särskilda studier.

Hur uppkom östgötska?

Ursprungligen stod östgötskan mycket närmare de övriga götamålen än vad den kom att göra senare. Östergötland utsattes ”för inflytande från Svealands centralbygder som haft en motvikt i ett sydvästskandinaviskt kulturområde med centrum i de danska öarna” och när samhället förändras, förändras även språket.

Hur ska man uttala wifi?

Vanligen har ordet t-genus: ett wifi, det där wifit. För plural rekommenderar vi flera wifi. Sammansättningar bör skrivas utan bindestreck: wifihögtalare, gratiswifi. När det gäller uttal tycks /wajfaj/ vara vanligast, men också /vifi/ och /wajfi/ är vanliga former.

Share this post