Innehållsförteckning
Hur uppkom de globala målen?
Idén om de globala målen startade vid Förenta nationernas konferens om hållbar utveckling 2012. Syftet är att fram till år 2030 uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling världen över. Konsultationsprocessen var den längsta, mest inkluderande och mest transparenta i FN:s historia.
När ska millenniemålen vara uppfyllda?
Åtta mål för utveckling Varje år följs arbetet för att uppfylla målen upp i FN:s årliga rapport om millenniemålen. Millenniemålen ska vara uppnådda år 2015. Baslinje för all statistik om hur det går med målen är 1990.
Hur uppkom Agenda 2030?
När världens ledare samlades i Rio de Janeiro för en FN-konferens om hållbar utveckling år 2012 beslutades det att nya mål skulle tas fram för att ersätta millenniemålen, och att det skulle vara en bred och inkluderande process.
Varför skapades Agenda 2030?
Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.
Vad är målet med Agenda 21?
Vid FN:s konferens om miljö- och utveckling (UNGED) i Rio de Janeiro i juni 1992 antogs handlingsprogrammet Agenda 21. Agendan det latinska uttrycket för dagordning eller föredragningslista – ger mål och riktlinjer för att uppnå en hållbar utveckling genom att utrota fattigdom och undanröja hoten mot miljön.
Vad är millenniemålen och Agenda 2030?
Agenda 2030 ska minska fattigdom, orättvisor och ojämlikheter, samt lösa klimatkrisen under de kommande 15 åren. De är en fortsättning på de åtta millenniemålen som världen arbetat för sedan år 2000. Skillnaden är att milleniemålen fokuserade på fattigdomsbekämpning i världens fattiga länder.
Hur går det för Sverige Agenda 2030?
Agenda 2030-delegationen har identifierat att Sverige behöver arbeta för att skapa mer hållbara städer. Det innebär att man skall fokusera på att göra städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara. Större delen av den svenska befolkningen bor i eller runtomkring en stad eller tätort.