Populära

Hur utbrett ar hederskultur?

Hur utbrett är hederskultur?

Denna norm varierar dock mellan olika tider och platser. Hederskulturer återfinns i hela världen men är idag vanligare bland människor från ett område som sträcker sig från Nordafrika via Mellanöstern och Centralasien till den Indiska subkontinenten.

Vad är en hederskultur och hur kan hedersvåld yttra sig?

Hederskultur är kulturella föreställningar som utgår från att familjens eller gruppens heder är viktigare än den enskilda personens vilja, tankar och känslor. Våldet visar sig bland annat genom att en person kontrolleras för att bevara familjens heder.

Vilka utsätts för hedersvåld?

RFSL ger stöd och råd till den som är utsatt för hedersrelaterat våld på grund av sexuell läggning. Är du hbtq-person och utsätts för kränkningar eller våld av din familj eller släkt kan du kontakta RFSL.

När kom hederskultur till Sverige?

Sverige har år efter år legat högt upp i rankingen bland de mest jämställda länderna i världen, ofta allra högst. I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet kom andra rapporter, med ett för oss nytt begrepp; hederskultur.

Är hederskultur olagligt i Sverige?

Hederskultur har inte någon plats i det svenska samhället. I vårt land ska alla individer ha samma grundläggande fri- och rättigheter. Om detta får det inte råda någon tvekan. Inte heller får olika måttstockar gälla för olika grupper.

Vilka begår hedersmord?

Manliga offer för hedersmord är ovanliga och förekommer bara när både kvinnan och mannen dödas. Majoriteten av hedersbrott utförs av en person i släktens manliga släktled såsom fader, bror, farfar eller farbror. som utför gärningen. Andra gärningsmän är kan inkluderar systrar, ingifta, grannar och vänner.

Vad är hedersvåld och förtryck?

Hedersrelaterat våld och förtryck är en form av mäns våld mot kvinnor, men med vissa speciella förtecken. Våldet och förtrycket utförs ofta av flera personer gemensamt och förövarna behöver inte vara en nuvarande eller tidigare partner.

Hur påverkar hederskultur samhället?

När män som lever i en hederskultur anser att kvinnorna i familjen/släkten blir för västerländska använder de sig av våld och hot för att skrämma kvinnorna för att förhindra dem till att förändras eller anpassas till det västerländska samhället.

Vad säger lagen om hederskultur?

Förlorad heder kan förstöra familjens anseende och sociala kontakter inom den egna gruppen. Hedersmotiv är en försvårande omständighet som ska beaktas vid valet av påföljd. Från och med den 1 juli 2020 finns en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv i 29 kap. 2 § p.

Vad vet du om heder och hederskultur?

Share this post