Rekommendationer

Nar kan en forskningsstudie genomforas utan etiskt godkannande fran etikprovningsnamnd?

När kan en forskningsstudie genomföras utan etiskt godkännande från etikprövningsnämnd?

Forskning på människor utan samtycke får endast ske om forskningspersonerna på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något annat liknande förhållande inte kan lämna eget samtycke. Detta regleras i 20 § etikprövningslagen.

Vad är forskningsetiska ställningstaganden?

Forskningsetiska överväganden handlar i hög grad om att hitta en rimlig balans mellan olika legitima intressen. Kunskapsintresset är ett sådant. Integritetsintresset och skydd mot olika former av skada och risk för skada är andra exempel.

Vilken myndighet behandlar anmälningar om tillsyn av forskningsstudier där studier uppgetts sakna Etikprövningstillstånd före studier startas?

Forskare som ska bedriva forskning på människor, mänsklig vävnad eller på känsliga personuppgifter ska ansöka om tillstånd hos etikprövningsmyndigheten, EPM. Bestämmelserna om ansökan om etikprövning finns i etikprövningslagen (2003:460) som avser forskning på människor.

När krävs etiskt tillstånd?

Planerar du att bedriva att forskning som involverar människor eller behandling av personuppgifter? Då behöver du kanske ansöka om etiskt tillstånd. Här hittar du information om de regler som gäller för etisk prövning i Sverige samt hur prövning går till.

Vad är moraliska ställningstaganden?

Inom etiken studeras människors moraliska förhållningssätt. Forskningen inom dessa områden ställer frågor som: Vilka normer och värden utgör grund för utbildningars innehåll och organisering? Vilka etiska och moraliska val tvingas lärare göra?

När behövs etisk prövning?

Vad gör Etikprövningsmyndigheten?

Det här är Etikprövningsmyndigheten Vi gör etiska prövningar av forskning på människor, men även av forskning på biologiskt material och känsliga personuppgifter. Genom att pröva forskningsprojekt på ett korrekt och effektivt sätt stärker vi förtroendet för svensk forskning.

Vad innebär informerat samtycke i forskningssammanhang?

Samtycket ska vara informerat. Informationen måste göra det tydligt för forskningspersonerna vad det skulle innebära för dem att delta (till exempel om fysiska ingrepp som kan orsaka risker för kroppsskada ska genomföras, om känsliga uppgifter som kan äventyra den personliga integriteten ska behandlas, osv.)

Vilka etiska överväganden kan aktualiseras vid kvalitativa studier?

De etiska överväganden som uppstår handlar om lärosätets, handledares och studenters ansvar gentemot de personer som ingår i studenternas självständiga arbeten. Här aktualiseras normer om respekt för integritet och att icke skada som en konsekvens av empiriinsamling, databearbetning och resultatredovisning.

Vad ska etikprövas?

Utgångspunkter för prövningen (7 – 11 §§) 8 § Mänskliga rättigheter och grundläggande friheter ska alltid beaktas vid etikprövningen samtidigt som hänsyn skall tas till intresset av att ny kunskap kan utvecklas genom forskning. Människors välfärd ska ges företräde framför samhällets och vetenskapens behov.

Vilken funktion har etikprövningslagen och varför behövs en sådan lag?

Syftet med etikprövningslagen är att skydda den enskilda människan och respekten för människovärdet vid forskning. Avvägning mellan risker och kunskapsvinster är två faktorer som ska ingå i prövningarna.

Varför behövs etikprövning?

Etikprövningslagen (2003:460) trädde i kraft 1 januari 2004. Syftet med lagen är att skydda den enskilda människan och respekten för människovärdet vid forskning. Lagen innehåller bestämmelser med krav på etikprövning av forskning som avser levande och avlidna människor samt biologiskt material från människor.

Vad ska ett informationsbrev innehålla?

Ett informationsbrev ska innehålla information om projektet, dess syfte och innehåll, genomförande, information om forskningsetiska principer etc. Använd mallen för ett informationsbrev som följer nedan.

Vad ska man tänka på när man funderar över om ett experiment ska tillåtas eller inte?

Etiska överväganden och riktlinjer spelar en mycket viktig roll för forskningens kvalitet, genomförande och hur resultat av forskning på ett ansvarsfullt sätt kan användas för att utveckla vårt samhälle. Alla som deltar i forskningsprocessen bör ha en aktiv diskussion kring etiska frågor.

Vad är forskningsetiska överväganden?

Share this post