Frågor

Vad anvands Karnan till?

Vad används Kärnan till?

År 1653 byggdes Kärnan om för att kunna bära tunga kanoner på taket. Den övre delen av försvarsmuren på toppen togs bort och inne i den översta våningen byggdes ett tunnvalv som stöd för de tunga artilleripjäserna.

Hur ser Kärnan ut?

Takterrassen (35m) Hela takterrassen tillkom under åren 1893-1894 i samband med att Kärnan genomgick en rejäl renovering. Dessförinnan var tornet några meter lägre och slutade redan efter fjärde våningen. Också det höga, smala trapptornets översta del är från 1890-talet.

Varför byggdes Kärnan?

I den fästning som byggdes efter försvenskningen 1658 och som ersatte ringmursborgen användes Kärnan huvudsakligen till förråd och fängelse. Sedan fästningen rivits på 1680-talet blev det kvarstående tornet snart en ruin och som sådan en stor turistattraktion.

Hur många trappsteg är det i Kärnan?

Kärnan såklart! Räknar du dessutom med terasstrapporna och trätrappan upp till entrén är det 323 steg upp för att komma till toppen. Många steg, men oj vad det är värt mödan för att uppleva det 700 år gamla tornet.

Är Kärnan med vid utsikt?

Kärnan är ett besöksmål för hela familjen. För att komma upp i tornet finns en lång och äventyrlig ganska smal spiraltrappa, men den fantastiska utsikten gör det värt mödan.

Vem byggde Kärnan?

Kärnan

Kärnan
Slott
Byggherre Erik Menved
Ägare Helsingborgs kommun
Byggstart 1310-talet

Hur gammalt är tornet Kärnan?

Om Kärnan. Kärnan uppfördes under början av 1300-talet. Tornet var en del av en större borganläggning som hade status av riksborg i det medeltida och tidigmoderna danska riket. Det är idag staden Helsingborgs symbol och varumärke.

Vad heter slottet i Helsingborg?

Helsingborgs slott, ursprungligen en dansk riksborg. Under medeltiden hade den stor betydelse för kungamakten och för sammanhållningen av Skåne med övriga Danmark. Flera herredagar förlades dit och många kungliga brev (diplom) utfärdades där.

Hur högt är rådhuset Helsingborg?

Helsingborgs rådhus

Helsingborgs rådhus
Byggnadsminne
Total höjd 38,5 m
– Helsingborgs högsta 9 januari 1897–6 juni 1897
– föregångare Kärnan

Vilket år byggdes Kärnan?

Kärnan uppfördes under början av 1300-talet. Tornet var en del av en större borganläggning som hade status av riksborg i det medeltida och tidigmoderna danska riket. Det är idag staden Helsingborgs symbol och varumärke.

Share this post