Rekommendationer

Har samerna nagon egen religion?

Har samerna någon egen religion?

Samernas tidiga historia är i hög grad höljt i dunkel och lika lite vet man om samernas tidiga religion. Men man vet att samerna någon gång i historien slog sig ner som jägare och fiskare i det område man nu bebor och samernas traditionella religion liknar många andra ursprungsbefolkningars och jägarfolks religioner.

Vad är en Nåjd och vad gjorde en Nåjd?

Nåjden var en inflytelserik person i det samiska samhället (sijdda), ofta beskriven som medicinman med spådomskunskaper. Nåjden hade även en religiös funktion, enligt de skrifter som finns bevarade från 1600-talet.

När förbjöds samernas religion?

Den traditionella samiska religionen har tyvärr till stor del försvunnit. Under 1600- och 1700-talet förbjöds samer att utöva sin religion och en hård omvändelsekampanj bedrevs där samer var tvungna att dölja sina religiösa riter och ritualer. Sådant som enkelt kunde döljas levde däremot vidare, där ibland jojken.

Hur länge fanns asatron i Sverige?

Asatro avser religionen som fanns i perioden precis innan kristendomens införande, medan de förkristna religiösa uttrycken som fanns under bronsålder och stenålder i Norden skiljde sig från asatron.

Hur länge har det funnits samer i Sverige?

Samerna har en lång sammanhängande historisk anknytning till de områden där de bedrivit och fortfarande bedriver sina näringar och utövar sin kultur. Anknytningen går tillbaka till tiden långt före nationalstaternas bildande. Hur långt är svårt att med säkerhet veta. En del säger 10 000 år och andra 3 000 år.

Hur påverkade samernas sätt att leva deras religion?

Den samiska tron har förändrats över tid. Inte minst genom det inflytande skandinaverna och deras religion, både fornnordisk tro och kristendom, kommit att ha. Under 1600- och 1700-talet bedrevs en hård omvändelsekampanj där samerna tvingades överge eller dölja sina riter, sina religiösa föremål och sina schamaner.

Share this post