Blogga

Nar man inte kan prata?

När man inte kan prata?

Dysartri är en störning av talet, inte av språkförmågan. En person med dysartri kan förstå, läsa och skriva. Dysartri kan dock finnas tillsammans med andra tillstånd, där språkförmågan är nedsatt, till exempel afasi. Delvis används samma muskler för tal och för att tugga och svälja.

Hur ska en stroke behandlas?

Diagnos och behandling av stroke En stroke bör utredas på sjukhus omedelbart. Läkare kartlägger symtomen och försöker lokalisera var skadan sitter. Vid undersökningen gör man en kartläggning av patientens sjukdomshistoria.

Vilka är symptomen på stroke?

Stroke – Symptom 1 Domningar eller plötslig svaghet i ansikte, armar och ben. 2 Plötslig förvirring eller svårigheter att tala och förstå. 3 Plötsliga synstörningar på ena eller bägge ögonen. 4 Plötslig yrsel, svindel, dubbelseende eller försämrad­ balans och koordination 5 Kraftig huvudvärk utan klar orsak.

Hur kan en stroke uppstå?

En stroke kan uppstå av många olika orsaker. Ärftlighet spelar in liksom högt blodtryck, rökning, höga blodfetter, hög alkoholkonsumtion, hög ålder, diabetes, förmaksflimmer samt förträngning av halspulsådern. Stroke kan föregås av en så kallad TIA, en störning i hjärnans blodcirkulation som går över.

Vad är orsakerna till stroke?

Den vanligaste orsaken till stroke är hjärt-kärlsjukdom, ofta åderförfettning (ateroskleros). Kärlskadorna orsakar hjärninfarkt i cirka 85 procent av fallen och hjärnblödning i resterande fall. Ofta drabbar stroke de kärlområden i hjärnan som är störst och viktigast för blodförsörjningen.

Varför drabbas du av stroke?

Livet efter stroke Att drabbas av stroke innebär i allmänhet en stor förändring i livet, både för den som drabbats och för närstående. Trots att behandlingarna blivit allt bättre får många kvarstående besvär av olika svårighetsgrad.

Hur kan man kontrollera om en person har drabbats av stroke?

Ett enkelt sätt för personer utanför sjukvården att kontrollera om en person kan ha drabbats av stroke är att göra det så kallade AKUT-testet (Ansikte Kropp Uttal Tid). Om en person plötsligt börjar bete sig annorlunda och man misstänker stroke ber man personen i fråga utföra följande handlingar: AKUT-testet.

Vad är riskfaktorerna för stroke?

Riskfaktorer. Om man har drabbats av en stroke har man en kraftigt ökad risk att drabbas igen. För att minska risken och förebygga att man får ytterligare en stroke gör läkaren en noggrann riskfaktorkontroll. De viktigaste riskfaktorerna för stroke är: högt blodtryck. rökning. förmaksflimmer. diabetes.

https://www.youtube.com/watch?v=ULXh2M56X50

Share this post