Rekommendationer

Vad hande med dronten?

Vad hände med dronten?

Hur det än ligger till så var dronten med största sannolikhet utdöd innan år 1700, ungefär ett århundrade efter att den upptäcktes år 1598. Holländarna lämnade Mauritius 1710, och vid den tiden var dronten och de flesta större landlevande däggdjur utdöda.

Hur dog dronten ut?

Historiker vet dock att sjömän – och senare kolonisatörer – inte tyckte om drontens sega kött, så det egentliga skälet till att den flygoförmögna fågeln dog ut är troligen att sjömännen medförde svin, apor och andra djur, som åt drontens ägg. Innan dronten försvann fördes flera exemplar till Europa.

Var finns dronten?

Dronten fanns enbart på Mauritius, på de närbelägna öarna fanns drontens släktingar Rodriguez- och Réunion-solitären. På dessa öar fanns i början av 1500-talet då de första europeerna anönde ett 40-tal arter och underarter som inte förekommer någon annanstans i världen. Idag finns tio av dessa kvar.

Är dront o Kvagga?

Listan över djur som står i tur att försvinna från jordens yta kan göras lång. Ett annat utrotat djur är dronten som försvann från Mauritius redan på 1600-talet. Men om bara ett djur skall lyftas fram som symbol för vår förmåga att sprida förödelse i djurvärlden är kvaggan en god kandidat.

Hur ser en dront ut?

Dronten var en fågel som levde på Mauritius i Indiska oceanen. Den var riktigt stor och kunde väga upp till ungefär 20 kilo, hade mycket små vingar och kunde inte flyga. Dronten fanns i stor mängd fram tills att sjömän och kolonisatörer kom till Mauritius.

Vad åt en dront?

Dronten var runt 1 meter lång, vägde mellan 13-23 kg och var en stor, klumpig fågel. Den åt huvudsakligen frukter och växtdelar, men dåtidens sjömän sägs ha sett dronter äta fiskar. Det sistnämnda tycks ha lett till att dronten oftast sett som en kustfågel, levandes längs stränder och rev.

Är dronten korsord?

Synonymer till dront

  • drontfågel,
  • duvfågel.

När dog Dodo ut?

Den cirka 1 meter höga duvfågeln upptäcktes på Mauritius i slutet av 1400-talet. Den kunde inte flyga och var fullständigt orädd för människor. Den försvann för alltid omkring 1680.

Share this post