Rekommendationer

Vad innebar Green Bond standard?

Vad innebär Green Bond standard?

Varför behövs ett ramverk? Ramverket är det som möjliggör för investerare att på ett transparent sätt kunna säkerställa att obligationerna är gröna. Det är ramverket som skiljer gröna obligationer från andra obligationer och ska visa hur likviden från obligationen kopplas till gröna utgifter i statsbudgeten.

Vad förespråkar principerna för gröna och sociala obligationer?

Principerna för gröna obligationer (GBP) är frivilliga processriktlinjer som förespråkar transparens och redovisning samt främjar integritet i utvecklingen av marknaden för gröna obligationer, genom att tydliggöra kraven för utgivningen av dessa.

Vem köper gröna obligationer?

Av företagen är det främst finansiella företag som emitterar gröna obligationer. Av de icke- finansiella företagen är det framför allt företag inom energisektorn, men även andra sektorer som fastighetsbolag och transportbolag, som emitterar gröna obligationer.

Vad är Disclosureförordningen?

Syftet med disclosureförordningen är att fastställa harmoniserade regler för finansmarknadsaktörer och finansiella rådgivare om transparens, med avseende på integrering av hållbarhetsrisker och beaktande av negativa konsekvenser för hållbar utveckling i sina processer och tillhandahållande av hållbarhetsrelaterade …

Vad är gröna aktier?

Marknaden för gröna aktier är i sin linda och endast ett fåtal bolag har den märkningen. Gröna obligationer innebär att bolaget som lånar genom att ge ut en obligation öronmärker pengarna till klimat- eller miljöfrämjande projekt, till exempel att bygga en vindpark.

Vad är EU Green Bond standard Icma?

Hållbarhetslänkade obligationer syftar till att fortsätta främja och utveckla den centrala roll som kapitalmarknaden kan spela för finansieringen och uppmuntran av organisationer som kan bidra till hållbarhet (från en miljö- och/eller socialt och/eller styrningsperspektiv, ”ESG”).

Vad är EU Green Bond?

Detta är EU:s standard för gröna obligationer (green bonds) Genom en rad EU-regleringar läggs nu ansvar på finansiella aktörer att medverka till en omställning mot mer hållbara investeringar och cirkulär ekonomi.

Vad bygger Icma s principer och ramverk för sociala obligationer bland annat på?

Principerna för sociala obligationer (SBP) bygger på samarbete och konsultation med bidrag från medlemmar och observatörer av principerna för gröna obligationer (GBP) och principerna för sociala obligationer (SBP) (nedan benämnda ”Principerna”) samt från andra aktörer.

Hur funkar gröna obligationer?

En grön obligation är en obligation där kapitalet är öronmärkt åt olika former av miljöprojekt. Det finns olika former av gröna obligationer, med avseende på hur pengarna används, hur obligationen är granskad, typ av säkerhet och kupongens utformning.

Vilka var de första att placera i gröna obligationer?

Bakgrunden till gröna obligationer var att ett antal institutionella investerare efterfrågade möjligheten att investera i obligationer där kapitalet gynnar olika slags miljöprojekt. Den första gröna obligationen emitterades 2008 i samarbete mellan Världsbanken och SEB.

Share this post