Allmänning

Vad ar en satirteckning?

Vad är en satirteckning?

Satir är en litterär uttrycksform, vars syfte är att förlöjliga eller håna någon eller något, ofta på ett ”elegant och träffande sätt”.

Vad hette OA?

Oskar Emil Andersson, signaturen OA, född 11 januari 1877 på Kungsholmen i Stockholm, död 28 november 1906 på Ekerö, Stockholms län (självmord), var en svensk skämt- och serietecknare.

Vad är en satirbild?

– Satirbilden är ett väldigt bra verktyg för att kommentera samhället händelser i bild. Man kan också se bildens enorma kraft med den här bilden. Det är ju saker som det redan skrivits om i den här bilden, en bok, Den motvilliga monarken, tidningsartiklar och Tv 4:s granskning av familjen Sommrelath.

När uppfanns satir?

Ordet satir kommer från latinets satura eller satira som betyder ’fruktskål, fruktfat eller blandrätt’. Termen användes i romersk litteratur om en kåserande diktart som introducerades av Gajus Lucilius (100-talet f.Kr.).

Vem skapade urhunden?

Urhunden är uppkallat efter en klassisk svensk seriefigur (en korsning mellan hund och dinosaurie) från sekelskiftet av serietecknaren Oskar Andersson, signaturen OA. Mellan 1994–2018 delade vi även ut priset Unghunden, för insatser för barn och ungdomsserier i Sverige.

Vad gör en skämttecknare?

Skämtteckningar används ofta för att exempelvis kommentera dagsaktuella händelser genom politisk satir, och förekommer då exempelvis på dagstidningarnas ledarsidor, ibland som illustration av ledarartikeln, ibland som en fristående yttring.

Hur används satir?

Mrozek använde sig ofta av ironi och satir i sina texter. Oliver Stones film var en satir om det närmast pornografiska intresset för våld och ondska; hur vi ger rockstjärnestatus till de allra sämsta bland oss.

Hur man skriver en satir?

I en roman är det svårt att blanda så friskt, den måste ha en konsekvent ton. Den stora avvägningen tycker jag är att å ena sidan vara satirisk och rolig och å andra sidan skapa ett engagemang för karaktärerna. Läsarna måste förstås bry sig om personerna i romanen och risken är att satiren skapar ett avstånd.

Är satir roligt?

Särskilt om den man driver med finner satiren rolig. – Men ofta är satiren ett effektivt sätt att klä av sanningar. Som satiriker kan du säga vad som helst, det kan du inte om du sitter som oberoende nyhetsankare. Då ska man inte ta saker bokstavligt utan som ett sätt att starta en diskussion om saker, säger Erik Blix.

Share this post